Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джендър алтернативи” и „Зонта - Клуб” срещу насилието

Повече от половината от пострадалите от домашно насилие са жени. Тревожната констатация бе направена по време на представянето на проект на фондация „Джендър алтернативи” за осигуряване на справедливост на уязвими групи хора. 

От началото на годината в Районния съд в  Пловдив са образувани 199 дела, като 80% от тях са заведени от жени, съообщи адвокат Милена Кадиева като отчете намаление на броя на делата за домашно насилие в сравнение със същия период на миналата година. 

Проектът ще продължи 15 месеца. Той се изпълнява в партньорство с Фондация "Асоциация Анимус" – София и се финансира по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Седем  са основните дейности, които ще приключат на 31 януари, 2016г. Част от тях  включват безплатно предоставяне на правна помощ за жертви на домашно насилие в офиса на „Джендър алтернативи” в Пловдив, водене на 25 дела от национално и 5 от международно значение, срещи на пострадалите със специалисти психолози, както и обучителни семинари с представители на социалните служби, полицията, съд и прокуратура на тема „Как да се прилага на практика закона за домашното насилие”.  

По думите на адв. Кадиева, нужна е промяна в обучението на социалните работници от служба „Закрила на детето” в различните общини и региони. „В повечето случаи те не разпознават случаите на домашно насилие, действат като адвокат на единия родител, по-често бащата и изпълняват  по различен начин едно съдебно решение”, коментира  тя. 

Още един проект, свързан с насилието започва в днешния ден. Мариана Обретенова – президент на  „Зонта  - Клуб” Пловдив  представи „16 Дни на активност срещу насилието” - съвместна инициатива на фондацията и клуба. Според организаторите всяка 4-та жена става жертва на домашно насилие поне веднъж в живота си. 

Много от пострадалите смятат, че то ще спре, но в повечето случаи насилието ескалира, смятат още ескпертите. Лице на кампанията е актрисата Десислава Бакърджиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Майката на убития Митко от Цалапица с последен опит за обрат на процеса

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.   Той е  под надслов „Справедливост за Митко“.  Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството...

обновено на 19.10.24 в 19:17

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 19:11

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Пловдивски медици се окичиха с награди на конкурса „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

публикувано на 19.10.24 в 17:17