Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контролът върху язовирите в Пловдивска област и Родопите е най- слаб

| обновено на 01.12.14 в 19:32

Има занижен контрол върху сигурността на водоемите в страната, което създава опасност за населението, установи проверката на Върховната административна прокуратура, чиито изводи бяха публикувани в понеделник. Проверката бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след бедствието в Мизия.


Прокуратурата е образувала четири преписки за извършени престъпления по служба и за повреждане на технически съоръжения, което води до застрашаване на населението. Обвинението е установило, че контролът е най-слаб в Западна България, Югоизточна България, област Пловдив и Родопите.

Броят на издадените предписания е 95, което говори за тежкия проблем с водоемите в страната. В някои от случаите липсва техническа документация за техническа експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, за общинските язовири и за тези с неизяснена собственост;

Прокуратурата е установила, че не се осъществява своевременно или пък въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонти на част от хидротехническите съоръжения. Голяма част от язовирните стени са в частично неизправно състояние. Много от речните корита и язовирни стени са обрасли в растителност. Положението е усложнено допълнително от изхвърляне на битови и строителни отпадъци в леглата на реките.

Освен финансовите проблеми, докладът сочи, че властите като цяло са пасивни при упражняването на контрола и не глобяват своевременно собствениците на язовири за лошата поддръжка. Основната отговорност е на съответните басейнови дирекции, но те не осъзнават в пълна степен своите правомощия, е друг извод в доклада.

В заключение прокуратурата предлага да се активизира контролът от страна на министъра на околната среда и водите и министъра на вътрешните работи върху Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

В същото време на днешното извънредно заседание на Правителството бе решено  техническият контрол и управлението на 
язовирите да бъде възложено на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това ще стане с промени в Закона за водите, подготвяни от МРРБ и Министерството на околната среда, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Предвижда се операторите на язовирите - ВиК дружествата, "Язовири и каскади", "Напоителни системи" и общините, да 
изпълняват предписанията на единната контролна институция, свързани с осигуряване на безопасното стопанисване на язовирите.

Министър Павлова каза, че 268 язовира са с неизяснена собственост, като всички са микроязовири. На голяма част от тях 
липсва техническото оборудване, с което се изпускат язовирите. От тях 78 са в критично и рисково състояние.

Предлага се "Напоителни системи", които управляват голяма част от микроязовирите, да поемат и тези от тях, за които общините 
не изберат изпълнител или има неустановена собственост. Министърът на земеделието ще получи допълнително финансиране от 500 хиляди лева и  ще го предостави на "Напоителни системи", за да може спешно да бъде направен оглед на тези 78 критични язовира, както и на останалите язовири, което трябва да стане през следващите седмици. 

Министър Павлова и ръководството на МВР вече са упълномощили  областните управители спешно да предприемат мерки за изясняване на собствеността на язовирите. Ще има спешно заседание с областните управители под ръководството на вицепремиера Румяна Бъчварова, на което ще бъде предоставена информация за предприетите мерки по установяване на собствеността на язовирите и за предотвратяването на рисковете.

За деветте язовира, които се управляват от държавните ВиК, както и за оставащите до 54 публична-държавна собственост 
язовири, които се управляват от "Язовири и каскади", няма риск, каза министър Павлова. За останалата част от язовирите - около 2000, управлението е разпределено между "Напоителни системи", общините или са частни.

Частните основно се използват за рибарници и шлюзовете им са запушени или заварени, което е основната предпоставка за 
възникване на рискова ситуация, обясни министър Павлова.

В интервю за РП директорът на Басейнова дирекция инж. Никола Кърнолски заяви, че е изненадан от констатациите в доклада на прокуратурата  и добави, че няма да прави коментар преди да се запознае с документа. На Апелативна прокуратура е предоставен голям обем от информация, в която ясно е казано какви са нашите задължения, обясни Кърнолски. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28

Бутат Бетонния мост още тази вечер

Днес следобед започва  демонтажът на Бетонния мост. Това съобщи ръководителят на проекта от страна на изпълнителя за Радио Пловдив. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.  Разрушителните дейности ще продължат три денонощия без..

обновено на 28.06.24 в 17:27

От 3 юли затварят част от Гребния канал в Пловдив

От 3 юли започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал. Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кану-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на 21..

обновено на 28.06.24 в 17:26

Хванаха десетки пияни и дрогирани шофьори за две седмици в Пловдивско

Хиляди нарушители, десетки пияни и дрогирани шофьори заловиха екипите на „Пътна полиция“ и тринадесетте районни управления  на територията на Пловдив и региона  в рамките на продължилите две седмици стриктни проверки по пътищата.   В периода от 14 до 27 юли са проверени почти 20 500 автомобили и над 17 200 души. Засечени са близо 11 400..

обновено на 28.06.24 в 16:59

„Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. в 17 нови събития

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. 17 събития от общо 34 проектни предложения вече са класирани от експертното жури и получават финансиране. Те ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Целта е да се..

публикувано на 28.06.24 в 15:59