Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу Слави Бинев е евтин сценарий на 10-на пияни актьори

Общественото недоволство по казуса с избора на Слави Бинев от Националния фронт за спасение на България за председател на Комисията по култура и медии в парламента нараства. Културни дейци, интелектуалци и граждани настояват за оставката на Бинев и излизат на протест. 

Самият той на нарочна пресконференция по случая заяви, че въпреки реакциите, които предизвика неговото назначение, няма да се оттегли от постта, а ако го направи, то ще е само срещу три условия: зам. - министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София Веселин Пенев да подадат оставка, лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов сам да му каже да напусне поста и неизпълнение на програмата на ПФ.

В интервю за Радио Пловдив съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов заяви, че не вижда обективна причина Слави Бинев да подаде оставка.

„Това, че 10-15 актьора са се обявили срещу Слави Бинев, не означава че те представляват културата в България.  Културата са читалищата, библиотеките и културните институции, които имат въпиюща нужда от средства, защото култура без пари е равна на нула. А в този случай Слави Бинев е чудесен мениджър”, коментира Касабов. По думите му, комисията по култура не трябва да бъде оглавена от човек на изкуството, а от добър бизнесмен.

„Слави Бинев се е доказъл като такъв и  умее да прави пари”, смята още Касабов. 

Според него, протестът срещу избора на Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента е платен и „не е нищо друго, освен евтин сценарий на 10-на пияни актьори, които се изживяват като ментори”.

Касабов каза още, че до края на седмицата или началото на другата Патриотичният фронт ще вземе окончателно решение дали ще продължи да подкрепя правителството или ще избере ролята на опозиция в новия парламент. 

Цялото интервю със съпредседателя на НФСБ чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03