Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Концерт в памет на Радка Тонефф в Пловдив

Концерт в памет на норвежката певица с български произход Радка Тонефф ще се състои на 9 декември 2014 г. от 20:30 в Bee Bop Café в Пловдив. Песни на Радка ще изпълни младата пловдивска джаз певица Веселина Пашалиева, а на пианото ще и акомпанира Петко Мюфтиев. 


Идеята за концерта идва от пианиста Петко Мюфтиев с който Веси Пашалиева се запознава на негов концерт в Bee Bop Café чрез приятеля му Пламен Димов създателят на групата Nightwish. Подобен трибют към Радка Тонефф се прави за първи път в България, като премиерата беше на 26 ноември в Sofia Live Club, а сега този проект ще гостува и в Пловдив.

За джаз певица Радка Тонефф не се знае много в България, но в Норвегия името и е със статут на национална гордост. За съжаление през 1982 г. тя умира само на 30 годишна възраст. Обстоятелствата около смъртта и са не изяснени и до сега. Нейното тяло е намерено безжизнено в един от парковете на Осло, а предположенията са, че смъртта и е причинена от свръх доза лекарства или бяла смърт. През 2001 г. е учредена награда на нейно име от 24 000 крони за принос към норвежката култура. Тази награда е изключително престижа и се печели от малък брой хора.

Коя е Ellen Radka Toneff? 

Тя е дъщеря на българския емигрант Тони Тонев и Сис - Лилиан -Тонеф. Баща й е човек с различни артистични способности. Учи оперно пеене при Христина Морфова, участва в различни фолклорни ансамбли, свири на акордеон и пиано, работи като професионален фотограф, включително и в престижната за времето си чешка киностудия "Барандов" през 1948 г. Чрез него Радка от дете се докосва до красотата на българската народна музика и бит. 

Като малка проявява интерес към клавишните инструменти. Следват уроци по пиано от шестгодишна възраст. Шестнадесетгодишната тийнейджърка е поканена за солистка на ритъм & блус група от Колботен - квартал на Осло. По време и след завършване на консерваторията водещи джазмузиканти често я канят за участия. Житейският път на Радка е свързан с името на басиста Арилд Андерсен - дългогодишен близък приятел, колега и неин продуцент. 

През 1974 г. е създаден "Радка Тонеф квинтет". През 1977 г. излиза и първият й албум "Winter poem", посрещнат с голям интерес от меломаните и музикалната критика. До фаталната 1982 г. Радка записва още три албума: "It don't come easy", "Fairytales" и "Radka Toneff - live in Hamburg". Животът на певицата е наситен с турнета, фестивали, клубни участия и телевизионни записи. Радка е не само изпълнител. Тя често пише стиховете и музиката, които изпълнява.

Още от категорията

В "Срещите" - разговор за бизнеса в новия свят

Тази събота в "Срещите" ще говорим за бизнеса в новия свят, във времето, което ни задължава да преизмислим всичко наново - политиката, правото, науката , за да съхраним планетата преди "Революцията на Гея".  Гост е Станислав Разпопов, директор в голям австрийски холдинг. Човекът, който познава добре бизнеса на Европа и хората, които го правят. 

обновено на 01.10.22 в 09:05

ГХГ представя "Субективни възприятия"

Двама млади автори - Йордан Велков от Пловдив и Гергана Балабанова от  Шумен,  дебютират с първа съвместна изложба в Градска художествена галерия - Зали за временни експозиции на Главната улица.  Живописната изложба е под надслов  „Субективни възприятия“, а ключов и обединяващ елемент в творчеството на художниците е уникалността на всеки..

публикувано на 30.09.22 в 12:08

Опера Пловдив открива новия си сезон

Концерт за деня на музиката“ представя Опера Пловдив в двора на Катедрален храм „Успение Богородично“.  С този специален концерт от формата и  молебен  Операта открива новия си творчески сезон. В програмата на концерта са включени арии и ансамбли от опери на Верди, Росини, Пучини, Офенбах, Чилеа и Джордано с участието тна солисти, Хор и..

обновено на 30.09.22 в 08:55

Концерт на "Collegium Ritornello" в библиотеката

Във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив се открива новият сезон на програмата „Музикално матине в библиотеката“.  Концерт ще изнесе бароковият ансамбъл „Collegium Ritornello", който включва преподаватели и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“, както и гост-изпълнители. 

обновено на 30.09.22 в 08:55

Културен семинар „Непознатите“ в АМТИИ

Културният семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“ ще проведе своето четвърто издание днес и утре.Откриването е днес в концертната зала на АМТИИ с първия  модул „Наследството: общностно знание и устойчивост“-научна конференция с участието на изследователи от Гърция, Турция, Румъния, Полша, Финландия, Украйна, Великобритания, САЩ и България.  Следобед ще бъде..

публикувано на 30.09.22 в 08:55