Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Операта в Пловдив през декември

| обновено на 11.12.14 в 14:30

С директора на Държавната опера – Пловдив Нина Найденова ви представихме в предаването “МР3 format” една малка част от богатата артистична програма за месец декември.

В предпоследния ден на старата годината Операта ви кани на Новогодишен бал. Програмата е наситена с много концерти – от класическата музика, през джаза до поп музиката. Това се случва за първи път в Пловдив и е един своеобразен "маратон" от музикални изненади, който ще се случи в Дома на културата „Борис Христов” от 17 часа до 23.30 часа и е за цялото семейство.

В звуковите файлове може да чуете повече подробности от Нина Найденова – директор на Държавната опера – Пловдив, а тук ви представяме програмата за 30 декември 2014 г.:

17:00 ч – на голямата сцена  - Детски карнавал с оперни герои, Печенката и Госпожа Опера!

18:00ч - Лучано Ди Мартино представя деца виртуози (Камерна зала) 19:00ч - Гала опера: Камен Чанев и приятели - певецът със световна слава представя най-известните тенорови арии.
Диригент: Диан Чобанов (Голяма сцена)

21:00ч – „Добре дошла, 2015!” - с Михаела Филева и Васил Петров - поп и джаз класики с оркестъра на Пловдивската опера.
Диригент: Диан Чобанов. (Голяма сцена)

20:30- 23:30 - Тържествен бал - Балет, диксиленд, оперно ретро фото, оперни видео прожекции, DJ Skill с хитовете на 60-те и 70-те, коктейл (Фоайета).

От всички концерти и оперни представления, които е подготвила Държавната опера – Пловдив насочваме вашето внимание и към One ballad night symphony – концертна джаз певеца Петър Салчев и Симфоничния оркестър на Държавната опера – Пловдив с диригент Константин Добройков на 16 декември с начален час 19:00. Специален гост е Мирослава Кацарова. По този повод Нина Найденова каза: Аз много отдавна харесвам джаз певеца Петър Салчев и се радвам, че успяхме да осъществим този проект, защото той изискваше време и усилия. Направихме специални аранжименти за оркестър и за джаз състав. Повече подробности може да чуете в предаването “mp3 format” този четвъртък, 11 декември, от 10:00 и от 17:00 часа.

Новото е, че за младите родители, които няма къде да оставят децата си по време на концерта One ballad night symphony, за първи път „Стаята на Госпожа Опера” отваря врати, където ще има малки концерти за деца. Там малчуганите ще могат да се научат да свирят на ударни инструменти, цигулка, пиано, тромпет, ще пеят и ще рисуват, а Госпожа Опера ще им разказва приказните оперни либрета. Тези интерактивни занимания ще се случат и на 20 декември, когато на сцената на Дома на културата „Борис Христов” ще се играе типичното за Коледа представление на операта - „Бохеми”, както и на 23 декември по време на концерта „Пловдив празнува с Виена, Ню Йорк и Берлин. Най-известните мелодии за Коледа”. 

Още от категорията

В "Срещите" - разговор за бизнеса в новия свят

Тази събота в "Срещите" ще говорим за бизнеса в новия свят, във времето, което ни задължава да преизмислим всичко наново - политиката, правото, науката , за да съхраним планетата преди "Революцията на Гея".  Гост е Станислав Разпопов, директор в голям австрийски холдинг. Човекът, който познава добре бизнеса на Европа и хората, които го правят. 

обновено на 01.10.22 в 09:05

ГХГ представя "Субективни възприятия"

Двама млади автори - Йордан Велков от Пловдив и Гергана Балабанова от  Шумен,  дебютират с първа съвместна изложба в Градска художествена галерия - Зали за временни експозиции на Главната улица.  Живописната изложба е под надслов  „Субективни възприятия“, а ключов и обединяващ елемент в творчеството на художниците е уникалността на всеки..

публикувано на 30.09.22 в 12:08

Опера Пловдив открива новия си сезон

Концерт за деня на музиката“ представя Опера Пловдив в двора на Катедрален храм „Успение Богородично“.  С този специален концерт от формата и  молебен  Операта открива новия си творчески сезон. В програмата на концерта са включени арии и ансамбли от опери на Верди, Росини, Пучини, Офенбах, Чилеа и Джордано с участието тна солисти, Хор и..

обновено на 30.09.22 в 08:55

Концерт на "Collegium Ritornello" в библиотеката

Във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив се открива новият сезон на програмата „Музикално матине в библиотеката“.  Концерт ще изнесе бароковият ансамбъл „Collegium Ritornello", който включва преподаватели и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“, както и гост-изпълнители. 

обновено на 30.09.22 в 08:55

Културен семинар „Непознатите“ в АМТИИ

Културният семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“ ще проведе своето четвърто издание днес и утре.Откриването е днес в концертната зала на АМТИИ с първия  модул „Наследството: общностно знание и устойчивост“-научна конференция с участието на изследователи от Гърция, Турция, Румъния, Полша, Финландия, Украйна, Великобритания, САЩ и България.  Следобед ще бъде..

публикувано на 30.09.22 в 08:55