Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Международния ден на планинатаНа 11-ти декември отбелязваме Международния ден на планината. Планинските гори подпомагат съществуването на  естествени водни басейни, осигуряват храна и местообитание на различни животински  и растителни видове. Въпреки огромното им за Земята значение, дървета продължават масово да бъдат изсичани всекидневно.

Идеята на този ден е повече хора да осъзнаят важността на планините за живота на планетата и да се предприемат действия за промяна в положителна посока.

По думите на Елена Кметова, еколог от Зелени Балкани, този ден и е изключително важен, тъй като България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те покриват една трета от територията на страната и повечето са с естествен произход. Но само около 4% от тях са се запазили като “девствени гори”, неповлияни от човешката дейност.

За фотографа на планински активности Мая Къркаличева, Международния ден на планината като цяло е неразбираем празник, тъй като един ден в годината е прекалено малко да се обръща внимание на планината, която сама по себе си носи толкова много здраве, емоции и заряд.

Темата за планината е доста обширна и по нея винаги има какво да се каже, но нека чуем и какво мислят децата по въпроса: Има ли планината необходимост от свой собствен ден?

Снимката е предоставена от Мая Къркаличева – фотограф на планински активности.

Усмихнат коментар по темата можете да чуете в аудиофайла.


Още от категорията

Марица със съвместна тренировка с турския Саръйер

Марица (Пловдив)  проведе съвместна тренировъчна игра с елитния турски отбор Саръйер (Истанбул). Маричанки гостуваха в Истанбул. Тренировъчната игра беше и част от подготовката на Марица за първия мач от Шампионска лига за новия сезон, който е на 7 декември – гостуване на полския Група Азоти Хемик (Полице). Турският Саръйер се готви за мач срещу един..

публикувано на 02.12.22 в 18:06

Без проблеми за Копич преди мача със Славия

Ботев Пловдив се изправя срещу състава на Славия в 1/8 финална среща за Купата на България. Двубоят е в събота от 12:00 ч. на ст. “Александър Шаламанов” в столицата. Това се явява 6-ти сблъсък в турнира за Купата на България между двата отбора. При последната среща, която отново бе на 3-ти декември (през 2019 г), Ботев победи с 1:2 след две попадения..

публикувано на 02.12.22 в 18:03

Пеперуда "Атлас" "кацна" в Природонаучния музей

За нова, много ценна придобивка съобщават от Природонаучния музей в Пловдив. Той вече разполага с една от най-големите пеперуди в света – пеперуда Атлас.  Тя се е излюпила днес в зала „Тропик“ и е с размери между 25 - 30 сантиметра, съобщи директорът на музея Огнян Тодоров. Той припомня, че в естествените си условия видът се среща само в..

публикувано на 02.12.22 в 15:52

„Алтер его” - химия на шегата с Михаил Вешим и футбол

И тази седмица сме на футболна вълна! Ще говорим за Световното първенство в Катар с със сатириците Михаил Вешим, Веселин Зидаров и Георги Николов.  Специален акцент в предаването ще бъде новата книга на Михаил Вешим „Химия на шегата“! Главният редактор на вестник „Стършел“ е написал автобиография, в която разглежда промените у нас от 70-те години..

публикувано на 02.12.22 в 11:41

Локомотив подготвя авторитетен трансфер!

Талант от Локомотив Пловдив е много близо до сензационен трансфер в Италия!  Става въпрос за 16-годишния халф Иван Сулев, който в близките дни заминава за играещия в Серия Б отбор на Каляри. В момента се провеждат  заключителни преговори между ръководствата на двата клуба относно трансферната сума, която "черно-белите" ще получат. След финализирането на..

публикувано на 01.12.22 в 18:09