Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не знае ще имате ли пари за пенсии след 20 и 30 години

Димитър Делчев

Кой ще спечели от псевдоупражнението „избери си сам  пенсия” и ще доведе ли то до  това, осигуряващите се  да се превърнат в големия губещ, а държавата – в големия печеливш? 

 Парламентарната бюджетна комисия  прие предложението да се даде  право на хората да решат сами дали парите, които в момента отиват  в частните пенсионни фондове, да се внасят в тях, или – в НОИ. Свобода под натиск, национализация на вноските ли са  промените в същността си, разрушаващи философията на  пенсионния модел в страната? Това разбрахме от парламентарния шум, достигнал до нас по темата. Защо  държавата иска да сложи ръка върху парите за пенсия  и ще върнат ли обсъжданите законодателни инициативи доверието в пенсионната система – въпроса задаваме на  юриста  от ДБГ и секретар на парламентарната група на РБ Димитър Делчев. 

Преди да задам конкретния въпрос обаче ми се иска да повторим, че решението беше взето вчера с едно много нетипично мнозинство, което беше в лицето на помощта на ДПС и на Патриотичния фронт, подкрепа получиха ГЕРБ за това свое предложение в бюджетната комисия. Вие, реформаторите, се въздържахте, между другото заедно с БСП, с Атака, с хората на Бареков, но точно от вас като че ли това предварително не се очакваше, въпреки че заявихте, че имате някои съображения по темата. Кои точно обърнаха каруцата, за да подкрепите една такава идея?

Димитър Делчев: Аз бързам да кажа не виждайте в това някаква нова коалиция. Не е такъв случаят. Случаят е по-скоро, как да го кажа, разочарование от подхода, който ГЕРБ възприеха по отношение на този въпрос. Всъщност, Реформаторският блок, и ако трябва да съм честен, и Движение „България на гражданите” като част от Реформаторския блок реагирахме първи в случая като още в понеделник ние заявихме, че начина на взимане на това решение е едно много важно решение, с което се променя цялата философия на пенсионната система, беше погрешен. Това решение беше взето от ГЕРБ, без да се консултират с работодателите, без да оценят въздействието върху бизнеса и като цяло върху пенсионния модел и най-важното, без да се консултират с коалиционния си партньор в лицето на Реформаторския блок. Ние не знаехме за това решение и разбрахме за него от меморандума, който ГЕРБ подписаха със синдикатите, а имаме хиляди документи, които казват, че такива важни въпроси се решават между нас и ГЕРБ първо и след това се представят на широката общественост.

Р. П.: Г-н Делчев, Да, разбрах ви, но тъй като става въпрос все пак за една парламентарна процедурна технология кажете по същество коя част от тези предложения на вас ви се струват неработещи.

Д. Д.: По същество искам да кажа следното: този въпрос касае втория стълб на пенсионната система – това е задължителното доброволно осигуряване.  Те връщат стария модел – тогава, когато го нямаше, тогава, когато всичко беше само НОИ. Те искат да кажат следното – ние ще дадем свободния избор на хората да решават, но реално те не дават свободен избор на хората да решават. Реално се получава като мишката, която тича в клетката. Защо? Защото  ако хората в едногодишен срок не заявят, че те искат да са в пенсионен фонд, имам предвид тези, които тепърва започват да се осигуряват те автоматично отиват в НОИ и няма връщане назад. Ако те пропуснат този едногодишен срок това е решение за цял живот и това е решение, което държавата им налага. Нека си даваме сметка, че НОИ има постъпления по първия стълб на пенсионната реформа. Всички тези пари, които ние плащаме за осигуровки отиват в голямата си степен в НОИ. Само 5 % се разпределят между пенсионните дружества по лични партиди на всеки човек. Т. е. ако вие утре отидете в пенсионно дружество, фонд и проверите колко са ви парите не можете да видите сумата, която се е натрупала.

Р. П.: Правя го най-редовно, между другото, аз съм от тези, които се самоосигуряват.

Д. Д.: Правилно. И вие най-вероятно знаете вашия пенсионен фонд как инвестира парите ви, дали е с добра доходност и можете всеки момент да си смените единия пенсионен фонд с другия ако не сте доволни. Но ако вие отидете в НОИ вашите пари отиват в общия куп, с който се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери, а дали ще има пари след 20 г., след 30 в зависимост от това кой се пенсионира и колко му е възрастта, това никой не знае.

Р. П.: Всъщност, това е и основният препъни камък в предложението, че хората си задават основния въпрос – каква ще бъде съдбата на техните пари, при условие, че съвсем добросъвестно са се  осигурявали до този момент и защо с техните пари всъщност трябва да се  пълнят дупките в системата на НОИ.

.....................





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08