Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Пред)Последно: Държавата дава 20 милиона лева за ремонта на стадион "Пловдив"

| обновено на 22.12.14 в 15:01

Стадион „Пловдив” няма да бъде разрушаван и изграждан наново, а ще бъде завършен по проекта на архитект Валентин Маринов с около 20 милиона лева от държавата. Това обяви пловдивският депутат Славчо Атанасов след среща с премиера Бойко Борисов, който, след като се е запознал с проектите, категорично е отхвърлил възможността съоръжението да се строи изцяло наново и се е ангажирал правителството да преведе необходимата сума за доизграждането му на траншове през следващите няколко години. 


"Представих на министър-председателя скиците от проекта за строежа на стадиона и той потвърди отпускането на сумата от 20 милиона лева за довършването му и пускането на съоръжението в експлоатация. Г-н Борисов остана доволен от визията на стадиона и бе категоричен, че още през следващата 2015 – та година средствата ще бъдат отпуснати. Премиерът има само едно условие, на свое заседание Общински съвет – Пловдив да гласува подкрепата си на идеята за довършването на съоръжението. т Борисов настоява също проектантите да изготвят и представят ясен финансов план, съответстващ на строителните етапи, по който на траншове ще се отпускат средствата от държавата", разказа Славчо Атанасов. 

Консенсус в града, ясна позиция от общинската администрация и точни количествени сметки са били изискванията на Борисов. След гласуването от Общинския съвет, Община Пловдив да открие процедура за избор на изпълнител на обекта, е поискал още министър-председателят. Стадионът ще си остане собственост на община Пловдив, а парите ще бъдат отпуснати целево от държавата, е казал още Бойко Борисов на срещата си с народния представител Славчо Атанасов.   

Припомням, преди няколко седмици кметът Иван Тотев обяви, че развитие около стадион „Пловдив” няма да има през 2015-а, тъй като за проектирането на ново съоръжение нямало как да бъдат заложени необходимите 1 милион лева в градския бюджет за догодина. Славчо Атанасов обаче напомни, че авторът на съоръжението арх. Маринов дарява безвъзмездно на общината проектите за довършването му.

Заместник - кметът Димитър Кацарски заявиха, че строителството на стадион "Пловдив" винаги е било приоритет на местната власт, но подчерта, че към момента не може да се говори за конкретна сума за реновирането му. Причината за това е липсата на технически проект за ремонта на съоръжението, а в бюджета за догодина не са планирани нужните за това 1 милиона лева за изготвянето му. 

Кацарски обясни, че до момента никъде не са открити проектите, по които е строен стадиона не са открити. По думите му те липсват и яснота за авторските права на тези проекти липсва. Считаме, че точна сума относно необходимите средства за ремонт не може да бъде даден, без да се изработи проект за експлоатация на съоръжението, коментира вицепремиерът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19