Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Балкански приказки" от New York с Влада Томова"Балкански приказки" (Balkan Tales) е заглавието на дебютния албум на Влада Томова, който се появява през 2009 година на музикалния пазар и е представен в САЩ, България и на много други страни. В него участва голяма група музиканти от целия свят и България. Ето и някои от имената: Любо Александров, Никос Папазоглу, Mauri Viera, Милчо Левие и т.н. Албума съдържа музика не само от нашата страна. В него са включени кюрдска народна песен, риска циганска песен, гръцки и турски композици.

На обложката на албума Влада Томова предствя себе си и албума така: "Родена съм в малка страна. Езикът и се говори от по - малко хора от колкото е населението на града, в който живея понастоящем (New York). Независимо от това песните на българките се чуват из всички краища на планетата ни, пътуват дори отвъд, на борда на Voyager ..." Имено Влада е един от тези посланици на българската world (etno) и джаз музика по света.

От съвсем малка Влада Томова е увлечена от музиката и пеенето, свири на пиано и на цигулка. Израства между двата края на България, градовете Варна и София и както самата тя казва: "Пловдив ми е един от любимите градове в България и много пъти пътуваки, вместо да стигна до училище стигах на стоп до Пловдив, за да се разходя из старите улици и така да почерпа вдъхновение". Влада е определяна като българската магьосница на гласа и е един от най - завладяващите гласове на международната музикална сцена в Ню Йорк. Учи джаз пеене в световноизвестния колеж Бъркли в Бостън, щата Масачузетс, къде една голяма част от българските музиканти учили из страната ни са завършили своето образование. Влада Томова е основател и на първия Български женски фолклорен хор "Ясни гласове". През 2011 г. тя си сътрудничи с Теодосий Спасов, когото кани на турне в САЩ. Сценичните й изяви включват Карнеги Хол, Линкълн Център, Международния Джаз фестивал в Монреал, Чикагския Фестивал за световна музика, Фестивала Кумбре Тахин (Мексико) и много други.

Влада Томова изрази силната надежда, че през 2015 година може да дойде в Пловдив за един голям прекрасен концерт с нейни колеги от различни краища на света, а в звуковите файлове може да чуете повече подробности за албума и самата нея, както и пожеланията и към слушателите на Радио Пловдив.Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

публикувано на 13.08.22 в 08:28

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18