Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некомпетентността е най- голямата заплаха за националната сигурност

 През последните три-четири години вижте какво става в сектора национална сигурност: терористичен акт, за който не се изясни кой точно и защо го извърши - лошо разследване, полицейска акция на специализирани полицейски сили, при която загива член на отряда, месец и половина търсим бившия шеф на ДАНС. Един от големите проблеми на националната сигурност са преминаващите незаконно хора  през границата са Турция.
 Това каза за Радио Пловдив Николай Радулов експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР. Той изрази   учудване от изявлението на  президента, че охраната на границата с Турция  от армията ще доведе до международен скандал. Това е част от националната сигурност и не нарушава закона.
 По ред причини. Първо, Законът за отбраната и въоръжените сили е категоричен, че отбраната осигурява и използва ресурси за обезпечаване на среда на сигурност – това е член 6, алинея първа, в алинея втора, точка 7 се казва, че това се постига чрез опазване на държавната граница – т. е. от законова гледна точка не може да има никакъв проблем. 
 Не може армията сама да пази границата, но в нейните функции влиза опазването на държавната граница така, че тук не става дума МВР да бъде освободено от функциите си, а да получи навременна е необходима помощ в момента, тъй като не разполага с необходимия ресурс. Тук няма никакво противоречие със законодателството. Това законодателят го е записал в Закона за отбраната и въоръжените сили, то съществува и всеки може да провери. 
От гледна точка на международните отношения самата Турция пази част от границите си в момента с армията, с помощта на армията, и то не само с физическата й сила, а с всички съоръжения, които са й достъпни – танкове, оръдия и т. н. При положение,  че армията на Турция е около 680 000 е смешно да се предположи, че заставане на армейски служители и патрули, най-вероятно съвместно с Гранична полиция, биха предизвикали дипломатически скандал. Но дори и да има някакъв проблем за комуникации между двете страни на дипломатическо ниво – това е въпрос на външно министерство, на правителството, ако щете и на самия президент. Така че те би трябвало да свършат тази работа, защото друг изход няма. Друг въпрос е, че самият проблем с границата по миналата година и миналата година не беше коректно решен. 
Хуманитарният аспект на проблема с преминаващите незаконно границата ни с Турция, които неточно  се наричат  бежанци, не  трябва да се смесва с национална сигурност на страната.
Цялото интервю с Николай Радулов можете да чуете тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14