Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентаторите от Париж са мъртви, но Франция остава под заплаха

| обновено на 09.01.15 в 22:29


Освен двамата братя Куаши, похитителят от супермаркета в Париж Амеди Кулибали също e мъртъв. Жертвите на заложническата криза днес са 4.   

Кулибали е убит от силите на реда. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според един източник четирима 
заложници са ранени  и се намират в много тежко състояние.

Според очевидци въоръженият с автомати взе най-малко петима заложници и застреля двама души в магазин за подготвяна според еврейските обичаи храна кашер в източния край на Париж. Той поиска да бъдат освободени братята Саид и Шериф Куаши.


Френската полиция е ликвидирала и Саид и Шериф Куаши, които чера нападнаха редакцията на "Шарли ебдо" и избиха 12 души, съобщи АП. Атаката на френските специални части беше едновременна - както в магазина в Източен Париж, така и в Дамартен,  където се криеха братята Куаши, и в магазина в Париж, където въоръжен мъж днес взе заложници.

Заложникът, взет от парижките атентатори в предградието Дамартен-ен-Гоел, е освободенсъобщи АФП.

Двамата братя джихадисти, обвинени за атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо", бяха убити  при щурм на силите на реда срещу печатница в индустриалната зона Дамартен-ан-Гоел североизточно от Париж, където братятя Куаши се бяха 
барикадирали и държаха заложник. Той е освободен невредим. 

Щурмът започна малко преди 18,00 ч. едновременно с операцията на полицията в Париж, срещу супермаркета за еврейска (кашерна) храна, където въоръжен мъж държеше заложници. Няколко са освободени, предаде Франс прес от мястото на събитието, където се чуха силни експлозии и автоматична стрелба.

По-рано депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, заяви пред местна телевизия, че двамата братя декларирали, че "желаят да умрат като мъченици".

Убийството на четирима души в супермаркет в Париж е антисемитски акт, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

Той потвърди, че при стрелбата в супермаркета са загинали четирима заложници.

Това стана по време на официалното обръщение на държавния глава към нацията. Оланд заяви, че 

Франция все още е обект на заплахи.


Той добави, че се е разпоредил да се засилят мерките за сигурност във всички обществени места. Заложническата драма в еврейския супермаркет е "ужасяващ терористичен акт", каза още президентът и добави, че ще присъства на марша в неделя за национално обединение.

По-рано стана ясно, че съучастницата на терориста Амеди Кулибали, който също беше убит при акцията, е успяла да избяга от органите на реда.

Смята се, че 26-годишната Хаят Бумедиен е излязла от сградата заедно с освободените заложници. В момента полицията я издирва.

Редица световни лидери ще се присъединят към шествие в подкрепа на френския народ, което ще се проведе в неделя в столицата Париж.

За сега присъствие са потвърдили испанският министър-председател Мариано Рахой, неговите британски и италиански колеги Дейвид Камерън и Матео Ренци, както и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

"Ще бъда в Париж в неделя, за да окажа подкрепа за френския народ. Испания е заедно с Франция в борбата й срещу тероризма и за свободата", написа в социалните мрежи Рахой.

Според неговият говорител премиерът е получил официална покана от френското правителство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пробно е-таксуване ще има в още една линия на градския транспорт в Пловдив

Общината води разговори за въвеждане на системата за електронно таксуване и във втора пилотна линия от градския транспорт. Преговорите се водят с втория основен превозвач с  повече линии  в града.  Според директора на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги  Стоилов системата за електронно таксуване продължава да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:51

Търговците на радиоактивния америций остават окончателно в ареста

Пловдивският Апелативен съд потвърди постоянното задържане в ареста на тримата мъже, които бяха уличени в опит за продажба на радиоактивния елемент америйций.  При задържането им на няколко места бяха открити  общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго..

публикувано на 01.10.24 в 12:23

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53