Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Руменова: Новият закон за Сметната палата е опит за политическо овладяване на институцията

| обновено на 11.01.15 в 16:01
Снимка: БГНЕС

Подготвеният от управляващите нов закон за Сметната палата е опит за политическо овладяване и административен натиск върху дейността на институцията. Това каза председятелят на Сметната палата Лидия Руменава, която представи одитната програма за годината. Приетият на първо четене нов закон за Сметната палата предвижда връщане на 3-членния ръководен състав на Палатата - председател и двама заместници. Според Лидия Руменова, това ще концентрира огромен обем работа в двама души - заместник-председателите, които ще се занимават с одитите, което пък поставя под съмнение компетентността, качеството на работата и спазването на сроковете на изпълнение.

Изцяло се заличава независимостта на Сметната палата. Първо, защото е премахнат принципа на мандатност. Сега тя се назначава от всеки управляващ. И на второ място това, че бюджетът на Сметната палата се управлява от изпълнителната власт, от министъра на финансите, което ликвидира всякаква финансова независимост

Вторият риск, който поражда законът е, че той изважда общините с бюджет до 10 млн. лева от обсега на Сметната палата, тоест тя няма да ги одитира.Тези общини имат общ бюджет в размер на 800 млн. лева, а активите им надхвърлят 6 млрд. лева, което означава, че такъв обем средства ще останат без контрол върху ефективността на харчене.

Тъй като ние досега проверявахме законосъобразността и ефикасността за изразходване на тези средства, това също минава в зоната на здрача.

Руменова очерта и друг риск.

В новия закон е предвидено председателя и заместник-председателите да могат да работят по европейски проекти и програми, което означава, че тези проекти и програми никога не могат да бъдат одитирани от Сметната палата, защото това е конфликт на интереси.

Новият закон ще ограничи и компетентността на Палатата по отношение одита на европейските средства и го свежда до одит на чисто счетоводната част. Така се изключва проверката на законосъобразността и целесъобразността, посочи още Руменова. По нейните думи, в зоната на здрача остават милиарди, а крайната цел е политически диктат над Сметната палата.

През 2015-та година, Сметната палата планира одит на фонд "Земеделие", изпълнението на общинските проекти и програми, както и разходването на средствата за бедствия, аварии и наводнения. Ще бъде направен и цялостен преглед на сектор "Образование".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!