Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На този етап никой не може да прогнозира кога ще се присъединим към еврото

Снимка: БГНЕС

Големите въпросителни около смяната на лева с еврото в страната ни излязоха на дневен ред, след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че българското правителство започва разговори с правителствата на страните от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.

По темата гост в „Точно днес” е икономистът от ИПИ Калоян Стайков.

Обявеното от министър Владислав Горанов според вас добра новина ли е?

Калоян Стайков: Като цяло е добра новина, да, хубаво е да се мисли в тази посока, но това, което е обявено от министър Горанов е още на много начален етап. Той говори евентуално за присъединяване към ERM 2, което е предварителен задължителен механизъм, при който трябва да се присъединим  преди да се приеме еврото в страната и говори за присъединяване към този механизъм най-рано в края на 2018 г. Говорим за един доста дълъг период и евентуално в края на този четиригодишен период ние може да се присъединим към този механизъм и в най-добрия случай две години по-късно може да приемем еврото.  Дали това ще стане в следващите шест години или ще отнеме повече време не е ясно и на този етап е още твърде рано да се говори за ползи или за разходи, или за негативи, а трябва да се фокусираме по-скоро върху това дали  правителството е склонно да работи в тази посока, защото предното правителство на ГЕРБ също имаше такъв приоритет, но в един момент го изостави. В момента имаме изказване на един министър, нямаме обща правителствена позиция, нямаме някакъв правителствен приоритет  и т. н. По-скоро, ако погледнете управленската програма на партията, въобще не се споменаха нищо подобно. Така че според мен на този етап е много рано да търсим плюсове и минути, по-скоро трябва да видим някакви стъпки в тази посока и тогава вече може да говорим какво може да се очаква евентуално ако приемем еврото.

Р. П.: Въпреки това, че казвате, че все още е много рано да се говори за плюсове и минуси, коментарите в общественото пространство по темата са много. Абсолютно необходимо ли е България да се присъедини към евро зоната и ако това е „да” каква е вашата прогноза за най-ранната и най-вероятна възможна година?

К. С.: Никой на този етап не може да даде прогноза кога може да се присъединим към еврото. Има две неща, които трябва да се изпълнят преди страната да приеме единната валута. Първо, трябва да влезем в този механизъмERM 2, което е изключително и изцяло политическо решение. Там няма обективни критерии, там няма нещо, което страната трябва да изпълни преди да бъде приета – там се иска съгласието на всички 19 страни в еврозоната, те всички да кажат „Да, вие може да влезете в този механизъм”.  Кога може да стане това нещо няма човек, анализатор, или модел икономически или политически, който може да ви каже кога ще  се случи, нито министър Горанов, нито някой независим експерт – просто, защото няма как, защото решението е чисто субективно.

От там нататък от момента, в който влезем в този механизъм най-ранната дата, в която можем да приемем еврото е две години  по-късно. Но това нищо не означава – може да са 4 г., може да са 10 г. по-късно. Тогава вече, когато вече сме в механизма е необходимо да се изпълнят определени числови критерии и тези критерии трябва да се изпълняват дългосрочно т. е. да не се изпълнят в рамките на една година и следващата година да се пропуснат. Тези критерии са свързани с бюджетния дефицит, с инфлацията и с нивото на дълга. Т. е. ако една година имаме ниска инфлация и покриваме този критерий, а следващата година инфлацията скочи няма как да влезем в еврозоната. Така че има изключително много променливи неизвестни и много несигурни факти, много субективни факти, както казах, и няма как на този етап да се прогнозира кога ще се случи.

.................

Цялото интервю с Калоян Стайков чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22