Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от предизвикателствата пред БНР е дигитализацията

На  25 януари, преди 80 години Цар Борис III подписва Указа, който е актът за раждане на  Българското национално радио. Юбилеят е респектиращ повод за един голям и красив празник за голямото семейство на радиото и за всички българи, чиято вярност като негови слушатели са го превърнали в истински „Властелин на ефира”.

Гала концертът по случай юбилея събира на сцената на зала 1 в Националния дворец на културата на 25 януари от 18,30 ч. всички състави, които БНР има и пази. 250 певци и музиканти ще поднесат свои знакови изпълнения.

В навечерието на празника говорим с Програмния директор на  БНР Иво Тодоров.

Откъде да започнем разговора ни – от огромното благодаря за нашите слушатели или от мечтата радио?

Иво Тодоров: Да, аз във всеки случай непременно исках да благодаря на слушателите, защото макар да звучи като клише наистина без слушателите Българското национално радио не би могло да бъде това, което е. Слушателите са тези, които ни дават стимул, които дават темите, които споделят своите проблеми и ние, надявам се, в голяма степен помагаме за решаването на тези проблеми, така че наистина им благодарим.

Р. П.: Нашият генерален директор Радослав Янкулов каза в едно от интервютата, които даде по повод годишнината – 80 г. на БНР, че на радиото вярват, вярват като обществена медия, на ефир наравно примерно с „24 часа” и БТВ. Как заслужихме това доверие през годините, кое е това, което искате да отбележим сега, г-н Тодоров?

И. Т.: Без съмнение Българското национално радио е медията, която запази най-голямо обществено доверие през тези години, а това са цели 80 г. Като се замислим това е много време и наистина през всичките тези години радиото беше и партньор, и другар, и приятел, и събеседник на българите, на нашите слушатели. Мисля, че това помогна да запазим голямото обществено доверие. От друга страна радиото е медия, която е много динамична и се развива много бързо. БНР през последните години показа, че е в крак с новите технологии, реагира адекватно на интернет, което е най-голямото предизвикателство към традиционните медии радиото и телевизията и мисля, че присъстваме много успешно в интернет благодарение на сайта „bnr.bg”, благодарение на социалните мрежи, което според мене е много важно. По този начин търсим и надявам се намираме път към младата аудитория.

Р. П.: Безспорно. Посещенията го доказват във всяка една от тези платформи, на които е базирано радиото. То може да се слуша он лайн. Имаме такива многобройни сигнали и от чужбина, когато българите там ни слушат. Цел на радиото да кажем за следващите, хайде да не казваме 80,  да кажем следващите 10 г. коя да бъде?

И. Т.: Едно от основните предизвикателства към радиото е дигитализацията. В някои европейски страни това се е случило. У нас бавно вървят нещата, а и няма крайна дата това да се случи, но мисля, че лека полека ще се случи особено с освобождавате 3G- сектора. А другото предизвикателство, както казах, е интернет. Но мисля, че ние успешно влизаме в интернет. БНР има специално приложение, апликация за мобилни телефони и таблети, благодарение на която навсякъде в България и навсякъде по света може да се слуша която и да е програма. Радио Пловдив може да се слуша във Варна, Радио Пловдив може да се слуша и в Австралия. 

Цялото интервю с програмния директор на БНР може да чуете в може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51