Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как да „запечаташ мига” или какво е фотографията през погледа на едно дете и трима фотографи


В случай, че не сте виждали най-скъпо струващата снимка за изминалата 2014-а година, тя е пред очите ви, при това със целия си блясък. А ако се питате: "скъпа, скъпа... колко да е скъпа?", не си хабете усилията в предположения и цифри. Собственик на тази снимка вече е анонимен частен колекционер платил 6,5 млн. долара /5,2 млн. евро/ за чернобелия фотос на австралийско-американския фотограф Питър Лик. Снимката носи заглавието „Фантом" и е направена в пустинна местност, чието местонахождение авторът й не желае да разкрие, но най-вероятно става дума за Каньона на антилопата в Аризона. 

От тази цифромания честно казано получих световъртеж, затова по-добре е да се върнем на родна земя и да усещаме българска почва под краката си, защото "и ние сме дали нещо на света". Деца като седемгодишната Илина Чорбова например, спечелила второ място в Международния конкурс фотографски конкурс за деца на списание National Geographic KIDS България с авторската си снимка "В търсене на гнездото на малката сова". Как е реагирала, когато е разбрала, че е победител и как изглежда светът през обектива, ще разберете от самата нея в звуковия файл. 

Освен мнението на Илина Чорбова, потърсихме професионалното такова и на фотографа Георги Казаков. На въпроса: Какво означава да "запечаташ" мястото, времето, емоцията, обстановката или накратко, какво е фотографията - магия, изкуство или усещане за мига, как ни отговори той чуйте в звуковия файл към статията. Заложено ни е в природата да бъдем любопитни, именно затова не пропуснахме да разберем и какво мислят по въпроса любителите фотографи Таня Петрова и Антония Костова. За Таня Петрова: „Фотографията е голямо удоволствие на първо място, което съчетава две нейни хобита – фотографията и туризма, а само по себе си удоволствието да запечата един миг и после да го предаде на другите, и дори