Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Арабаджиева в проекта "От периферията и обратно" в галерия "Резонанс"

Eзикът на разбирателството между държавите от центъра и периферията на Европа – възможен ли е? Български и немски художници дават своя отговор и своя анализ в картини след проведената в Пловдив през седмицата творческа среща – симпозиум „От периферията и обратното”. Изложбата ще се открие този петък, в галерия „Резонанс” от 18 ч, а в ефира на Радио Пловдив – в зона „Култура”, сега влиза Емилия Арабаджиева – участник в този проект като художник и като директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, която също е партньор по проекта.

Всъщност, това е и пленер през седмица, защото рисунките голям формат, които ще видим в изложбата са точно това. Какво е впечатлението ви от тази среща между художници от центъра и периферията на Европа?

Емилия Арабаджиева: Ние бяхме домакини на този симпозиум, на този пленер, както го наричам аз, защото то беше едно съвместно рисуване, беше много приятно просто, защото художниците са наистина посланици на разбирателството. Ние от 10 г. поддържаме връзка с една група артисти от Германия, с които направихме няколко съвместни пленера през годините и дори и гостувахме в Брюксел с две изложби в Немския културен център там, тъй че връзката ни е отдавнашна, но разбира се, участниците в симпозиумите се сменят.

Р. П.: Целта на този проект, който е не само да предизвика въпросните творчески инспирации и в българските, и в немските художници за тези творби под този надслов – за езика на разбирателството, тази изложба затова носи и името „От периферията и обратно”, какво допринесе още след тази поредица от срещи, които имахте в Старинен Пловдив, в Бачковския манастир с представители на различни общности, каквито са многобройни в Пловдив, включително отидохте и до лагера за бежанци в Харманли?

Е. А.: Наистина бяха полезни тези срещи дори и за нас, за пловдивчани, въпреки че отдавна сме свикнали със съвместното съжителство. Пловдив е един такъв много особен град, който от хилядолетия си живее с много общности, тъй че ние запознахме точно германските приятели и художници затова как толерантно и с много разбиране, с много топлина може да съвместяват живота си различните етноси. А ходенето ни в Харманли беше наистина любопитно...

Емилия Арабаджиева участва в изложбата с две свои рисунки : "  Нежно разпятие" и " Избрана посока".  За нея  езикът на разбирателството е от периферията към вътрешното усещане и интуиция  на човека, което приближава към съвместно съществуване, и в този смисъл няма значение от мястото - дали е периферно, или в центъра на Европа.

Интервюто с Емилия Арабаджиева е във звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38