Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството прибира парите от училищата като икономии

Милка Славчева - председател на БАЧУ

Поставя ли приетият на първо четене Закон образованието в полето на печалбарството, вместо – в полето на качественото образование? 

 Ако въпросът за държавно финансиране на частните  детски градини и училища се преекспонира, основания за това намираме в очакванията дебатът за образователния процес в българското училище да доведе до прагматичните решения за повишаване на неговото качество.  Държавната субсидия върви след ученика – това е основният аргумент, според който всеки ученик трябва да бъде финансиран, без оглед на това, дали ще учи в частно или в държавно училище. Темата е в основата на  анализ за модела на финсирането частните училища и някои  заблуди свързани  него. Председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева – пред Радио Пловдив.

Милка Славчева:  Не мога да кажа, че едва сега ние сме решили да подкрепим родителите в тяхното справедливо конституционно искане. Няма да се спирам на подробности, но ще кажа, че който се интересува, да прочете чл. 53, ал. 4 и 6 на Конституцията, да прочете Националната програма за развитие на училищното образование за 2006 – 2015-та г., приета от 40-то НС. Там е казано ясно и категорично, че децата от частните  училища и градини от 2009-та следва да получават такава издръжка. Това въобще не е факт. Накрая България изостава значително от останалите страни-членки  на ЕС по отношение на държавната политика спрямо частните училища. Освен  развитите европейски страни, всички страни от бившия Източен блок дават такава издръжка. Най-ниският процент в Чехия, Полща и Словакия е 70%. Спирам дотук. Защо обаче ние смятаме, че точно сега, след първото четене на Законопроекта, където има запис в чл. 10 и той бе приет на първо четене, ние трябва да подкрепим силно и енергично обединените в Инициативен комитет родители. Най-напред защото в самото НС имаше дебат, който показа неразбиране у значителна част от депутатите за  какво става въпрос и за размера на финансирането. Второ: защото след първото четене също се откроиха и в медиите, и в социалните мрежи много изопачавани истини.

Р.П. Честно ли е според Вас, госпожо Славчева,  държавните и частните училища да получават еднакво субсидиране?  Не става ли така, че получавайки допълнителните държавни субсидии, освен големите такси, с които са обременени родителите, да има неравнопоставеност. Не е ли редно да се получава процент от държавната субсидия?

Славчева: Това е първото неразбиране – никой няма да изравни по финансиране държавните и частните училища. Частните ще получават част от сумите по единния разходен стандарт, суми само за покриване на задължителната част от учебния план. Парите ще се използват  само за заплати на учителите, социалните им осигуровки, поддръжка на училището.  Това наистина е размерът на единния разходен стандарт. Към тях обаче  държавата добавя още много, много, много допълнителни средства и тук е манипулацията. Това са средствата, които частните училища и детски градини няма да получават: за допълнително целодневно обучение, за извънкласни дейности, бонуси за добри образователни резултати, за обзавеждане, за капиталови разходи и т.н., тези пари частните училища няма да ги получават. А що се отнася до таксите, не е възможно да не ги събират.  Това обаче е по избор на родителите и е необходимо, защото училищата плащат наеми, поддържат  материална база с компютри, библиотеки и т.н. и това се плаща изключително от частните училища.  Още чуйте тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50