Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столарски готов за Централна гара след решението на ВАС

Върховният административен  съд  се произнесе в полза на концесионера на Централна гара в Пловдив Миролюб Столарски.  На практика с решението на висшите магистрати концесията влиза в сила. В сила остава и  решението  на КЗК , прекратяват  се и всички други дела, а реконструкцията на гарата може да започне. 

Припомням, че преди две години заради съдебни искове на наемателя на подлеза под гарата, концесията бе спряна. Последната разгледана жалба в съда бе на собственик на един от магазините в подлеза, който оспорваше предишните решения на магистратите в полза на концесионера. В решението на ВАС  се казва, че жалбоподателят няма правен интерес в казуса, тъй като подлезът е опразнен. 

Потърсен за коментар Миролюб Столарски обясни, че не се е отказал от проекта, но не може да се ангажира с конкретни срокове. Той  обясни още, че не изключва вариант нова жалба в съда да спре отново инвестиционните му намерения. По думите му предстоят срещи с юристите на Министрество на транспорта  за да се огледа казуса и да се подпише споразумение. 

Припомням, че концесията на Централна гара бе дадена за срок от 35 години на дружеството “Железопътна гара - Пловдив” на последното заседание на първото  правителство на Бойко Борисов. В сдружението влизат автобусната компания на Миролюб Столарски “ с 95% дял в него и строителната фирма на председателя на Българската камара на строителите Светослав Глосов (с 5%).

Плановете на концесионерите предвиждат старата сграда на жп гарата да бъде реставрирана, тъй като има историческа и архитектурна стойност. Предстои ремонт на някогашната Царска чакалня, главния перон и подлеза. На територията на предгаровия площад и сградите на бившата транспортна болница концесионерът трябва да изгради нова автогара, мултифункционална сграда, нови търговски площи и заведения. 

Според условията на концесията дружеството се ангажира да инвестира 11.2 млн. лв. без ДДС за целия срок на концесията, като за първите четири години вложенията трябва да са 9.85 млн. лв.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кола прегази възрастна жена на кръстовище в Сопот

Възрастна жена е починала след пътно произшествие в Сопот. Сигналът е получен в полицията към 11.30 ч. - на кръстовище в града движещ се на заден ход лек автомобил "Сузуки" блъснал 78-годишна пешеходка.  Пострадалата е транспортирана в пловдивска болница, от където по-късно  е издъхнала.  Колата управлявал мъж на 56 години. Пробите му..

публикувано на 04.06.24 в 16:40

По- скъп ток и по- евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%, като за киловатчас ще се плащат 13 стотинки, а за дневната – 22 стотинки.  За сравнение в Западна България токът поскъпва с 2,74%, а в..

публикувано на 04.06.24 в 15:07

Изправят пред съда мъж, запалил дома на съседката си в Белозем

Прокуратурата привлече 48-годишен мъж като обвиняем за умишлен палеж в Белозем.   Пожарът е избухнал вечерта на 31 май  т.г. в къща в селото. Преди избухването на огъня мъжът заплашил собственичката, че ще й запали имота.  Заплахата е отправена след битов съседски спор.   Пожарът на къщата е тръгнал от покрива, а при огледа след потушаването му..

публикувано на 04.06.24 в 14:04

Проверяват пловдивскитe автобуси за неработещи климатици

Масови проверки на автобусите в градския транспорт за неизправни климатици се извършват в момента в Пловдив. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.  Според него жалбите от граждани на телефона за сигнали в предприятието са много от началото на жегите, а необорудваните с климатици..

обновено на 04.06.24 в 13:43

РИОСВ спря незаконни изкопни работи на Младежкия хълм

След сигнал на граждани РИОСВ Пловдив спря изкопни дейности на Младежкия хълм. Проверката на екоинсепкцията е установила, че на улица „Велбъжд“, срещу новопостроена жилищна кооперация на № 4, на място, попадащо в обхвата на природната забележителност, действително са извършени изкопни дейности. Изкопана с помощта на багер и извозена е смесена..

обновено на 04.06.24 в 13:42