Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 милиона лева ще струва новият център на Пловдив

Новата визия на пловдивския площад „Централен” ще струва около 10 милиона лева, обяви кметът Иван Тотев. По думите му Пловдив трябва да посрещне 2019-а, когато ще е Европейска столица на културата, с изцяло обновения площад. 

Тази година ще започне техническото проектиране на обекта, за което са пресметнати 750 000 лева. Решението предстои да вземат общинските съветници, а сумата е изчислена на базата на общата индикативна стойност за целия проект с новата настилка и конструкция, която да позволява допълнително изследване на археологията, обясни Тотев. 

Ясен е вече и делът от Централна поща, който Община Пловдив до дни ще поиска да купи от „Български пощи”. Става дума за около 1500 квадратни метра от цялата площ, която е над 4000 квадрата. Част от територията, която общината иска да придобие, за да я превърне в музей, е на подземно ниво, т.е. на равнището на Римския форум и ще бъде свързана с археологическия пласт. 

Другото пространство е на партера и обхваща големите фоайета на пощата. Припомням, международният конкурс за бъдещата визия на площад Централен бе спечелен от португалската компания „Фора”. Проектът предвижда приобщаване на археологическите находки и подходящо вписване в цялостната визия на пространството чрез създаване на подземен музей, покрит със специална конструкция, през чиито отвори да се вижда част от археологията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

Кръстиха спирка в Смолян на алпиниста Христо Христов

Спирката на „Здравец“ в Смолян ще носи името на алпиниста Христо Христов, който прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г.  На слизане той остава завинаги под върха.  Паметните са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.  Алпинистът посмъртно беше удостоен със званието Почетен гражданин на Смолян.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

публикувано на 18.04.24 в 11:25

Полиция вместо светофар регулира трафика при Денталния факултет

Заради авария в табло на ЕВН светофарът на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ с ул. „Любен Каравелов“ в момента не работи, предупреждават от „Организация и контрол на транспорта“.   Веднага е установена връзка с „Пътна полиция“, за да се регулира движението. От общинското предприятие призоват шофьорите да се съобразят със ситуацията, да спазват..

публикувано на 18.04.24 в 10:41