Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Киро остава в ареста

Снимка: БГНЕС

Кирил Рашков, известен като Цар Киро, ще остане в ареста поне до 10-и март, реши окончателно Апелативният съд в Пловдив. На тази дата изтича максималният 8-месечен срок, в който законът допуска престой в ареста.

Апелативните съдии потвърдиха постоянния арест и отказаха да го заменят с домашен, въпреки че защитата пледира за влошено здравословно състояние на  Цар Киро. 

Рашков може да бъде освободен на 10-и март, ако дотогава Специализираната прокуратура не внесе в съда срещу него обвинителен акт, стана ясно след днешното съдебно заседание. 

На него изненадващо двамата адвокати Иван Димов и Росица Драгинова поискаха Апелативният съд да си направи отвод заедно със заместник-апелативния прокурор Божидара Попова, тъй като последното обвинение срещу Рашков е за организирана престъпна група, което изисква с него да се заеме Специализираният съд в столицата. 

Съдия Васил Гатов обаче обясни, че ако се повдигне такъв спор, той може да удължи престоя на Рашков в ареста извън законовите 8 месеца, което е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Затова Гатов оповести решението на 3-члениия състав на Апелативния съд, който уважи искането на прокурора Божидара Попова, Цар Киро да остане в ареста. В мотивите си тя наблегна, че има по-голяма опасност Рашков да извърши ново престъпление, отколкото да се укрие. 

Представителката на обвинението подчерта, че в иззетия от дома на Цар Киро компютър са открити „интересни неща”, които засега са известни само на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура. Припомням, срещу Рашков има повдигнати обвинения за контрабанда и съхраняване на 501 грама живак, както и на нерегистрирани сребърни и бронзови монети. Кирил Рашков е в следствения арест вече 7 месеца, след като през юли миналата година бе задържан при зрелищна акция на ДАНС пред хотела му в Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34