Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN иска поскъпване на тока с близо 7% от 1 юли

| обновено на 27.02.15 в 14:48

Увеличение на цената на електроенергията към крайните клиенти с 6,98 процента иска електроразпределителното дружество ЕВН, за да може да покрива разходите си и да осигурява нормален режим на работа на мрежата, която обслужва. Това обявиха пред журналисти членовете на УС на дружеството.
При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, ЕВН има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите, каза Гочо Чемширов, член на УС на ЕВН България Електроразпределение. 

Според изчисленията на компанията при средна сметка от 49,35 лв. с ДДС на месец увеличението на цената ще бъде до 52,80 лв. 
на месец. ЕВН залага на промяна на дневната тарифа с 6,62 процента от сегашните 0,17152 лв. на киловатчас без ДДС на 0,18288 лв. на киловатчас без ДДС и промяна на нощната тарифа с 8,90 процента от сегашните 0,09739 лв. на киловатчас без ДДС на 0,10606 лв. на киловатчас без ДДС.

Илина Стефанова, ръководител отдел "Енергийна политика и околна среда" в ЕВН, прогнозира, че през тази година около 25 
процента от бизнес клиентите на ЕВН, присъединени на ниско напрежение, ще излязат на свободния пазар. Чемширов уточни, че 
тенденцията е бизнесът да иска да е на свободния пазар, за да не покрива със своята цена на регулирания пазар по-ниската цена
за битовите потребители. 

От всички клиенти на ЕВН битовите са около 58-60 процента, а останалите 40-42 процента са бизнес клиенти, тоест с 10-12 
процента ще намалеят клиентите на регулирания пазар в следващите месеци, изчисли Чемширов. Той прогнозира, че това ще оскъпи допълнително цената на електроенергията за бита, защото тя в момента се субсидира от бизнес клиентите. Това ще наложи регулаторът да намали цената, по която НЕК продава електроенергия за краен снабдител, коментира Чемширов.

Гочо Чемширов съобщи още, че 141 млн. лв. годишно са необходими за обновяване на мрежата. В изчисленията си за цената
на електроенергията ЕВН включва и разходи за балансиране в размер на 4,75 лв. на мегаватчас за балансиране и 45 млн. лв. 
възвръщаемост на инвестициите. Нормата на възвръщаемост, определена от регулатора, сега е 7 процента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Хисаря започва съборът "Хайдут Генчо"

За поредна година от 20 до 22 септември в хисарския квартал Момина баня ще се проведе съборът „Хайдут Генчо 2024“. Организатори са общината в курортния град и Сдружение Наследство Хисаря.  Официалното откриване е тази вечер от 18:30 ч. В рамките на събора утре вечер (21 септември), ще се проведе възстановка "Хайдут Генчо". След възстановката..

публикувано на 20.09.24 в 08:25

Започват консултациите за състава на СИК за вота на 27 октомври

Консултации за състава на секционните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври ще се проведат днес в Пловдив. Консултациите ще се проведат от 11.00 часа в сградата на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов” № 1, Заседателна зала – 2 етаж.

публикувано на 20.09.24 в 08:20

Двама пострадаха при пожар в кола на пловдивска улица

Двама души пострадаха при пожар в кола на ул. „Васил Левски“ в Пловдив. Това са 64-годишен мъж и 70-годишна жена.  От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че огънят е потушен от един екип на пожарната с 1 противопожарен автомобил и 3-ма служители.  Унищожена е електроинсталацията на автомобила. 

публикувано на 20.09.24 в 07:17

20-годишен водач пострада при катастрофа край Ягодово

Катастрофа е възникнала около 17.30 ч. на входа на с. Ягодово, съобщиха от пловдивската полиция.  Според първоначалната информация, 20-годишен водач не спрял с микробуса си на знак "стоп" и бил ударен от движещ се с предимство тежкотоварен камион.  Алкохолните проби на двамата водачи са отрицателни, посочват от полицията. Младежът е откаран в..

публикувано на 19.09.24 в 17:38

Оставиха в ареста 3-мата, отвлекли и пребили мъж заради чат

Кметският наместник на хисарското село Мало Крушево и бивш кмет на Красново Цвятко Истилянов, синът му Петър и неговият приятел Валентин Джевизов остават в ареста. Това реши преди минути Районният съд в Пловдив, като мярката подлежи на обжалване пред Окръжния съд. Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях Тримата са..

публикувано на 19.09.24 в 17:32