Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив става индустриалната столица на България

Постоянна секторна комисия към Областния съвет за развитие на пловдивска област ще ръководи Икономическа зона „Тракия”. Органът бе учреден на първото заседание на Областния съвет за развитие за тази година, като целта е „Тракия икономическа зона” да се превърне в първия в България район с целенасочена подкрепа от държавата. 
В комисията ще участват кметовете на Пловдив и още 8 общини, които преди година подписаха меморандума за икономическата зона, заместник-областният управител Георги Пилев и още двама служители на администрацията, както и председателите на клъстерите за проектиране и строителство и за информационни и комуникационни технологии инж. Пламен Панчев и д-р Ивайло Старибратов. 
По думите на Старибратов за първи път инициативата не е от държавата, а идва отдолу – от бизнеса и общините, като зоната ще дава възможност за по-добра подготовка на кадрите, обвързана с потребностите на бизнеса. 

Припомням, заради ускореното развитие на зоната през последната една година анализатори и бизнесмени сочат Пловдив като „индустриалната столица на България”. За 2014-а областта е на второ място в страната по привлечени инвестиции и европейски средства. „Тракия икономическа зона” се превърна в притегателен център за над 100 инвеститори, 80 от които чуждестранни. Разкрити са над 12 000 нови работни места за хора с различна степен на квалификация. 

Според предварителните прогнози в срок от 10 години в зоната се очакват инвестиции за над 1 100 000 000 евро, чрез които ще се открият общо нови 30 000 работни места. Според пловдивския кмет ролята на държавата е да даде свобода на общините да бъдат достатъчно гъвкави в предоставянето на условия и квалифицирани кадри за бизнеса, както и да инвестира в подходяща инфраструктура – пътища, ВиК мрежи и газопроводи. Районът на Тракия Икономическа зона обхваща общините Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Стамболийски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57