Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни оперни величия са в Пловдив за концерт с творби на Вагнер

| обновено на 28.02.15 в 09:27

Световноизвестните оперни звезди Елизабет Стрид и Даниел Брена пристигат в Пловдив за концерта на Пловдивската опера „Вагнер в една вечер”. Под диригенството на маестро Иван Ангелов пловдивската публика ще чуе най-доброто от оперите „Лоенгрин”, "Летящият холандец", „Парсифал”, „Танхойзер”, "Залезът на Боговете", "Валкюрия" и "Зигфрид". 

Ангелов е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Негова е идеята да представи творчеството на Вагнер като подбере оперна музика в рамките на двучасов концерт. За концерта маестро Ангелов е избрал едни от най-силните и драматични произведения от творчеството на композитора – от най-ранните творби на Вагнер като „Летящия холандец”, където сопраното Елизбет Стрид ще изпее знаменитата „Балада на Сента” от второто действие на операта, до „Пръстенът на нибелунга”. Спектакълът ще завърши с изпълнение на знаменития дует от „Зигфрид” – третата опера от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга”. 

Сопраното Елизабет Стрид е сред звездите на Вагнеровия фестивал в Байройт. Тя е е позната на пловдивската публика от летния фестивал Opera Open, където участва в мултимедийното представление "Полетът на валкюрите". След Пловдив шведското сопрано ще пее в нова продукция на "Зигфрид" в родния град на Вагнер – Лайпциг. Ангажиментите й за участие в постановки на Вагнерови опери вече се простират до 2017 година, когато ще изиграе ролята на Зиглинде в Чикагската опера. 

Американският тенор Даниел Брена е определен от изданието The Times като "един от най-младите и най-убедителните изпълнители на Зигфрид в момента". През януари и февруари 2015 той пее в миланската "Ла Скала" в постановката Die Soldaten, с която получава огромно признание и на оперния фестивал в Залцбург през 2012. Програмата на Даниел Брена включва предстоящи ангажименти в операта в Прага, в Метрополитън опера Ню Йорк и в операта във Вашингтон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54