Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и ученици от Класическата гимназия излязоха на протест

Сградата на НГДЕК в "Модерно предградие"
Снимка: БГНЕС

Родители и ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) протестираха пред 13-о училище в София срещу решението да бъдат преместени в новоремонтираната стара сграда на гимназията на улица "Баба" в квартал "Модерно предградие". 

Някои от учениците заявиха, че сред тях има и такива, които искат да учат в сградата в "Модерно предградие", но това е свързано с факта, че живеят наблизо.

Очакваме хубав и положителен развой на събитията и най-после да има справедливост за учениците, да започне нормален учебен процес, коментира ученичка от Класическата гимназия.

По-късно през деня пресконфернеция по темата ще дадат и от Министерството на културата.


Репортажа на Лъчезар Цветков можете да чуете от звуковия файл.

 И в предаването "Хоризонт до обед" родители на ученици от НГДЕК разделиха мненията си къде трябва да учат децата им.

Снежинка Любенова е от родителите, които смятат, че ремонтираната сграда е по-добра, а Димитър Димитров е на противното мнение. Според Любенова "Модерно предградие" не е фикс идея за тези, които настояват учебните занимания да се провеждат на този адрес. Просто това е училището на Класическата гимназия. Училището се намираше времменно на Женския пазар, заради ремонта. НГЕДК не е прекъсвала връзките си със СУ и във времето, когато е била в квартал "Модерно предградие" и това не е сериозен аргумент. Не зная какво ще се търси от проверката на здравното министерство. Темата със азбеста беше раздухана от родители, каза Любенова и обясни за направени измервания, които вече са доказали, че няма защо хората да се безпокоят, че са влагани вредни за здравето материали.

Нещата са много прости, те имат три измерения. Първо ние сме против прекъсването на учебния процес по средата на годината. Второто, мястото на това учебно заведение е в центъра на столицата, каза Димитър Димитров и поясни, че има дейности, които децата извършват, които са към други институции, не само към СУ. 

Румен Джуров, началник отдел "Училища по културата" в МК заяви, че ситуацията е сложна, но има заповед на министъра на културата да започнат учебните занятия, от днешна дата, в сградата на ул. " Баба".

Миналата седмица министърът на културата направи едно заседание и първият му въпрос беше да изясни дали са правени изследвания и дали има наличие на азбестови влакна. Изследване има, то не показва, че има някаква опасност за здравето, но явно има някакво недоверие и се прави ново изследване.

Чуйте мненията от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!