Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още седмица без ток в някои села в Смолянско

| обновено на 12.03.15 в 12:25

Обстановката в Смолянска област постепенно се нормализира, но повече от час започнаха нови снеговалежи. Републиканската пътна мрежа в планинския регион навсякъде е отворена. 

Основният проблем с електрозахранавнето остава. Над 60 селища все още са без ток. Според последния оглед прогнозите не са обнадеждаващи и е възможно някои от откъснатите села още седмица да останат на тъмно. Преориетно усилята са насочени към община Баните, районът където електропреносната мрежа е най-засегната. 
Както вече ви съобщихме от снощи има ток в село Давиково на община Баните, без ток са все още всички села в община Неделино, аналогична е ситуацията и в община Мадан, а в Смолян шести ден най-тежка е ситуацията към селата по Арденското корито. Заради бедственото положение продължава ваканцията до края на седмицата за учениците в Смолян, Чепеларе, Баните, Неделино, Рудозем и Борино. 
Хиляди хора в Родопите попаднаха в снежия капан. Десетки възрастни и самотни се бориха сами за оцеляването си. В продължение на три дни 80-годишната баба Фанка, е преживяла най-големия ужас в своя живот. Тя е съвсем сама в планинита край Смолян. Децата и са гурбетчии в Германия и Кипър. Нейна пирятелка извикала помощ от общината. Четирима доброволци заедно със заместник кмета на Смолян Марин Захариев отиват на място. Проправяли път в снежните преспи повече от 4 часа, за да стигнат до нея. Нека да я чуем:
Поне още седмица няма да може да се възстанови електрозахранването в някои селища от областта, най-вече  в община Баните, в която няма ток седми ден. Това каза за Радио Пловдив управителят на Смолянска област Недялко Славов. 

Основният проблем с електрозахранавнето остава. Над 60 селища все още са без ток. Според последния оглед прогнозите не са обнадеждаващи и е възможно някои от откъснатите села още седмица да останат на тъмно. Преориетно усилята са насочени към община Баните, районът където електропреносната мрежа е най-засегната. Както вече ви съобщихме от снощи има ток в село Давиково на община Баните, без ток са все още всички села в община Неделино, аналогична е ситуацията и в община Мадан, а в Смолян шести ден най-тежка е ситуацията към селата по Арденското корито. Заради бедственото положение продължава ваканцията до края на седмицата за учениците в Смолян, Чепеларе, Баните, Неделино, Рудозем и Борино. 

Хиляди хора в Родопите попаднаха в снежия капан. Десетки възрастни и самотни се бориха сами за оцеляването си. В продължение на три дни 80-годишната баба Фанка, е преживяла най-големия ужас в своя живот. Тя е съвсем сама в планинита край Смолян. Децата и са гурбетчии в Германия и Кипър. Нейна пирятелка извикала помощ от общината. Четирима доброволци заедно със заместник кмета на Смолян Марин Захариев отиват на място. Проправяли път в снежните преспи повече от 4 часа, за да стигнат до нея. Нека да я чуем:
Поне още седмица няма да може да се възстанови електрозахранването в някои селища от областта, най-вече  в община Баните, в която няма ток седми ден. Това каза за Радио Пловдив управителят на Смолянска област Недялко Славов. 
По думите на областния управител Недялко Славов му прогнозите не са добри, най-вече заради засипаните междуселски пътища и падналите дървета,  днес отново започва да вали сняг. 

Снощи е пуснат тока в село Давидково и то е единственото селище в община Баните с електрозахранване. Освен това без ток все още остават селата в общините Рудозем, Мадан и Неделино.

Проблемни зони са цялата община Баните, община Неделино – всички населени места особено тези, които са на по-висока надморска височина, община Мадан...

Р. П.: Като казвате община Неделино това означава, че всички високи населени места са все още без ток?

Н. С.: Да, без ток. Достъпът до тях беше осигурен вчера по републиканската пътна мрежа от Ардино и от Златоград. 

Целият възможен ресурс е мобилизиран, каза още Недялко Славов. За овладяване на критичната ситуация в региона работят допълнително 140 души и техника на Електроенергийния системен оператор, разпределени в 32 екипа.

 Трети ден  в Баните  е заместник областният управител на Смолянска област Зарко Маринов. Няма ток в цялата община, няма и мобилни връзки. 

Осем от селата на общината  са напълно откъснати. С тях няма никаква връзка. 

В общинския център, в който също няма мобилно покритие, дежурят медицинско лице, полиция и пожарникари.

Зарко Маринов: Все още откъснати от света са почти половината села в община Баните, която е с около 5 хиляди души население, 21 населени места, но за сметка на това е най-тежко положението. Именно поради тази причина областният управител Недялко Славов изпрати мен като негов заместник да координирам на място действията на областния кризисен щаб и на държавните институции.

 Два дни изкарах там и нощувах там, снощи се прибрах и тази сутрин отново заминавам за там. Днес основната ми задача ще бъде да организирам екипи на Държавното горско стопанство, които с моторни резачки да режат паднали дървета върху електропреносната мрежа на EVN в общината.

Проблемът, който имаме, най-сериозният е това, че нямаме връзка помежду си.  Когато снощи ми се обади ръководителя на EVN в Смолян с молба да осигурим тези екипи днес сутринта аз се опитах да се свържа с кмета на общината г-н Райчо Данаилов, но нямаше абсолютно никаква връзка.

 Там поддържаме връзка единствено с полицаи, които имат карти на един от мобилните оператори, с които имат договори и този мобилен оператор има агрегати на клетките си. Благодарение на този мобилен оператор ние комуникираме там, където има покритие и където има до най-голямото село, което е откъснато – село Гълъбово, така че 8 или 9 ще видим тази сутрин са откъснати. 

Аз успях да стигна до село Загражден, вчера изпратихме триоска – една машина ЗИЛ-131, която може да стигне до там, за да им закара хляб на хората. Вече сме малко по-спокойни, тъй като от вчера чак от Русе пристигна един ратрак на пожарната, който обхожда откъснатите населени места заедно с медицински екип, представители на пожарната и на общината, за да видим на място бедстващите хора и евентуално да получим сигнали с какво можем да бъдем полезни и да им помогнем. Хубавото е, че благодарение на този ратрак успяхме да измъкнем двама човека от село Гълъбово, които се нуждаеха от спешна медицинска помощ и за наша радост те са вече в смолянската болница.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за жеги е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно между..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27