Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подпочвени води избиха в над 100 къщи в Съединение, проблеми и във Виноградец

| обновено на 13.03.15 в 13:08
сн.Радио Пловдив

В повече от 100 къщи в град Съединение са избили подпочвени води. Наводнени са приземни етажи, избени помещения и дворове.


От снощи в Съединение непрекъснато вали, макар и слабо. Домовете на хората в югоизточната част на града отново пострадаха, каза кметът Георги Руменов. Няма засегнати обществени сгради. Засега в отводняването не се налага да се включват екипи на пожарната, защото хората сами се справят, подчерта кметът. По думите му, тъй като за една година това е, може би, третият подобен случай семействата в тази критична зона вече са подготвени със собствени помпи. 

На този етап няма проблеми с язовирите в района, както и опасност от разлив на преминаващата през града река Потока, чието ниво е под критичното. Кметът на Съединение допълни също, че вчера е започнало и почистване на повече от 10 километра канали, за да може, когато започне топенето на снеговете и се очакват повишени нива на водните съоръжения, да се подпомогне изтичането на водата. 

Жителите на Съединение настояват за изграждане на канализация и споделиха пред Радио Пловдив, че това е шестият път, за последната година, в който се налага да се справят с наводненията. Те разказаха, че на най-пострадалите семейства от общината са отпуснали по 325 лв., за справяне със ситуацията. Кметът Георги Руменов уточни, че това са средства за предишното наводнение, а от понеделник ще тръгнат по домовете, за да опишат новите щети.

Сериозни проблеми с високата подпочвена вода има и в пазарджишкото село Виноградец. Според  кмета Елинка Благова след снеговалежите и топенето на снега няма къща, в която приземните етажи да няма вода. "Говорим за вода от 30 сантиметра, до над един метър. Непрекъснато работят помпи и се излива водата от къщите, но след 20 минути се пълни отново.", добави кметът. Според Благова липсата на отводнителни канали по полето е причина за щетите. 
Още от категорията

ВАС отмени избора на кмет на Панагюрище

Окончателно, изборите за кмет на община Панагюрище са недействителни, реши Върховният административен съд.  Според висшите магистрати има сериозни нарушения на изборния кодекс, които опорочават изборните резултати.  Решението на ВАС препотвърди решението на пазарджишкия административен съд. При това положение в Панагюрище предстоят нови избори за..

публикувано на 20.02.24 в 19:10

Искат светофар за Околовръстното заради ремонта на Рогошко шосе

Затварянето от вчера за ремонт на Рогошко шосе предизвика изключително тежък трафик за живеещите в селата от община Марица.  Днес няколко кметства призоваха жителите им да поискат поставянето на светофар за включването на пътуващите в Околовръстния път за Пловдив.  Спирането на движението по Рогошко шосе и все още затвореното Брезовско..

публикувано на 20.02.24 в 16:30

Пожар остави без дом мъж в Брестовица, селото и община "Родопи" помагат

Мъж остана без дом, след като пожар унищожи голяма част от жилището му.   Злощастният инцидент е възникнал малко след 5 ч. тази сутрин, когато човекът усетил гъст дим и успял да се спаси, но до пристигането на пожарникарите къщата му е изгоряла напълно, заедно с цялата покъщнина и документи.  На място са изпратени два екипа на пожарната служба в..

обновено на 20.02.24 в 12:48

Вицепрезидентът и земеделският министър откриха Агра, Винария и Фудтех

В Международен панаир Пловдив бяха открити специализираните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.  В АГРА тази година участват над 600 изложители от 21 държави. Във ВИНАРИЯ ще бъдат показани колекции от вина и високоалкохолни напитки на компании от осем държави, както и иновации за индустрията. Част от съпътстващата програма е земеделския форум..

обновено на 20.02.24 в 12:37

Празничен влак ще пътува по теснолинейката за Трети март

Специален празничен влак ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на националния празник за освобождението на България на 3 март. По този начин ще бъде спазено вече превърналото се в традиция честване на празника да бъде съпроводено с пътуване с влака по теснолинейката. Тази година от БДЖ и..

публикувано на 20.02.24 в 11:39