Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „ДА“: Прегледай се безплатно за рак на гърдата!


Преди 13 години AVON поставя началото на кампанията за безплатни прегледи за рак на гърдата. Открит навреме, ракът на гърдата е лечим.

През 2015 г. Фондация „ДА“(Джендър Алтернативи) е координатор на проекта „От любов към живота“ за град Пловдив. Прегледите са насочени към жени на възраст между 30 и 49г., които попадат в опасната възраст, но за които Здравната каса не осигурява безплатни прегледи. Безплатните прегледи ще се провеждат до края на месец май. С предимство се ползват жени в неравностойно положение от групите: многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствата и жени с увреждания.

От фондация „ДА“ (Джендър Алтернативи)  съветват: „Запишете си час за безплатен профилактичен ехографски преглед на нашия телефон, който ще намерите на страница ни в интернет“ .

За 13 години кампанията „От любов към живота“ е осъществила повече от 30 000 безплатни прегледа. Усилията са насочени към профилактика на българката, защото ракът на гърдата е 100% лечим, ако бъде открит навреме.

Чуйте подробни по темата за безплатните прегледи за рак на гърдата от Рада Еленкова, координатор на Фондация „Джендър Алтернативи“ в откъса от предаването „13-тия час“ на Радио Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Томаш

Томаш: Все още имам договор с "Локомотив"

Аз все още имам действащ договор с "Локомотив" (Пловдив) и ще продължа да го изпълнявам, докато не бъде прекратен. Това написа в профила си във "Фейсбук" Александър Томаш. Вчера стана ясно, че специалистът няма да води повече "черно-белите" след среща с клубното ръководство. Днес пък той бе свързан с ЦСКА 1948 от нови сезон. " Скъпи Локомотивци,..

публикувано на 24.05.24 в 17:06

Вечер на странните истории в Капана

Днес от 19.30 часа, почитателите на сай-фай, фентъзи и хорър разказите, ще се съберат в Offline Café. Това е съвместна инициатива с онлайн списанието Strangelings, в което актьорите от театрална къща "Шарж" ще четат специално селектирани, от организаторите, разкази. Селекцията включва десет разказа. Това е първото събитие за актьорско..

обновено на 24.05.24 в 14:20
Футболистите на

"Черно море" с историческо второ място след 1:0 над ЦСКА

"Черно море" победи с 1:0 като гост ЦСКА-София и си гарантира предсрочно историческо за "моряците" второ място в елита. В 50–ата минута вратаря на "армейците" Густаво Бусато игра с ръка извън наказателното поле и фаулира Жуниор, заради което бе изгонен. Заради тежкия удар се наложи влизане на линейка на игрището, която откара Жуниор в болница със..

публикувано на 24.05.24 в 13:07

Силен старт на ездачите ни на СК в Царацово

Българските представители записаха успешенстарт на Световната купа по конна езда, която се провежда на конна база "Фригопан" край пловдивското село Царацово. В надпреварата по прескачане на препятствия от категория две звезди, златна верига най-добър резултат постигна Десислава Миланова с кобилата Казента. На второ място остана Андрей Гочев с жребеца..

публикувано на 24.05.24 в 12:25

„Алтер его”: гостува синът на Радой Ралин – Кин Стоянов

Около 24-ти май ще си спомним отново за Радой Ралин. В събота ще излъчим интервю, в което ще „видим” мъдреца на България като сатирик и поет с помощта на сина му Кин Стоянов.  Ще чуем незабравимия глас на Радой и така той ще стане част от разговора ни в студиото. Очаквайте малко известни факти от живота на българския Езоп, както и любопитни..

публикувано на 24.05.24 в 10:16