Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължително трябва да бъде гласуването, но не и принудително

Снимка: dnevnik.bg

Ще мине ли изборната реформа, за която всички говорим, но на практика не се решава от къде да  я започнем. 

Президентът Росен Плевнелиев отново отвори темата : "Ще инициирам национален референдум по изборни права." Той обяви, че има съгласие националният референдум да се проведе с местните избори. Политологът Димитър Димитров пред "Точно днес" за нуждата от надеждни списъци с база данни от т.нар. настоящ адрес, или как ще преборваме и този път с т.нар. "мъртви души".

Следващите минути в ефира ще бъдат за разговора ни с главния асистент Димитър Димитров, който преподава в катедра „Политология” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Предисловието ще бъде само с няколко изречения – позоваваме се на президента Росен Плевнелиев, който ще инициира националния референдум за изборното законодателство. Това обяви държавният ни глава от парламентарната трибуна в обръщение относно провелия се месец на политически консултации с партиите. Росен Плевнелиев добави, че има съгласие референдума да се проведе с местните избори и призова да се работи точно затова.

Г-н Димитров, вашето тълкувание за всичко това, което е отново в дневния ред на обществото ни?

Димитър Димитров: Както вие анонсирахте президентът отново се връща към инициативата, знаете, че беше по негова инициатива – трябваше да се инициира референдум, който би могъл да се организира с гласуването миналата година, но в края на краищата, тъй като по нашето законодателство парламента упражнява правата на суверен – без парламента да е взел решение за формулировката на въпросите и за датата на провеждане референдум не може да се организира. Имаше, разбира се, и продължение след като предишния състав на парламента игнорира обръщението на президента по повод на референдума се направи опит референдум да бъде иницииран чрез подписка, нещата потънаха в сложен правен казус и така все още са в съдебна фаза. Предполагам, че съдебната фаза няма да продължава повече, а ще започне отначало процедурата като президентът ще се обърне към парламента с искането парламента да разгледа въпросите и да назначи дата на референдума, която ще съвпадне естествено с местните избори, тъй като просто технически е по-удобно да се направи гласуването в един ден.

Р. П.: Технически така ще бъдат хронологично събитията. Но зачеркваме ли онези 500 000 подписа, които събираше Г. Близнашки?

Д. Д.: Тъй като в закона е записано, че и единия, и другия начин може да се инициира, обръщам внимание, процедура за референдум, те са взаимно заменяеми. Гражданският комитет, който започна да събира подписи започна да ги събира просто, защото, пак повтарям, предишния състав на парламента не взе решение да се проведе референдум.

Нека да обърна обаче внимание на нещо много важно – какъвто и да е изходът от  референдума по сега съществуващия закон  дори повече от половината гласоподаватели, които ще се явят та референдума да подкрепят идеята, за която и да е от трите опции, това няма да бъде задължително, тъй като по сегашното законодателство възниква задължение за законодателната власт т. е. принуда за парламента. Само ако са участвали в референдума повече гласоподаватели отколкото са гласували на последните национални избори – в този случай на предходните парламентарни. Това е много малко вероятно по една сравнително доста ясна причина – всяка година корпусът на гласоподаватели намалява най-малко с 40 000. Така че дори и да имаме същото равнище на готовност на хората да участват в референдум най-вероятно гласувалите, които ще се явят на референдума, ще бъдат по-малко отколкото на предишните парламентарни избори.

Но ако повече от 20 % са подкрепили някоя от темите, поставени за гласуване в референдум, парламентът е задължен да обсъди въпроса и да вземе някакво законодателно решение.

.....................




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46