Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчевото затъмнение ще предават онлайн от Планетариума в Смолян

В годината на светлината ще ви кажем любопитни факти за частичното /за България/ слънчево затъмнение на 20 март. То ще може да се наблюдава от астрономи и любители в Планетариума в Смолян-повече научаваме от директора Марияна Хаджигенчева

Пълната фаза на затъмнението ще се вижда от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и остров Шпицберген. На 260 км северно от Фарьорските острови, в океана, продължителността на пълната фаза ще е най-голяма - 2 мин 47 сек и ще настъпи в 11:45:39 официално време. 

Все още облачно и мъгливо е в Смолян, но отвреме навреме облачността се разкъсва и се надяваме до началото на затъмнението да се проясни достатъчно. Това пишат от Планетариума, а ето и канала, на който ще се наблюдава затъмнението: 

https://www.youtube.com/watch?v=r1ux7epkpiE

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31