Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Слънчевото затъмнение ще предават онлайн от Планетариума в Смолян

В годината на светлината ще ви кажем любопитни факти за частичното /за България/ слънчево затъмнение на 20 март. То ще може да се наблюдава от астрономи и любители в Планетариума в Смолян-повече научаваме от директора Марияна Хаджигенчева

Пълната фаза на затъмнението ще се вижда от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и остров Шпицберген. На 260 км северно от Фарьорските острови, в океана, продължителността на пълната фаза ще е най-голяма - 2 мин 47 сек и ще настъпи в 11:45:39 официално време. 

Все още облачно и мъгливо е в Смолян, но отвреме навреме облачността се разкъсва и се надяваме до началото на затъмнението да се проясни достатъчно. Това пишат от Планетариума, а ето и канала, на който ще се наблюдава затъмнението: 

https://www.youtube.com/watch?v=r1ux7epkpiEОще от категорията
Петър Влайков

Инвестиция в културата е задължителна

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през месец октомври, ако не бъде увеличен бюджетът за сектор „Култура“.  Ще бъдат блокирани театрални и музикални спектакли и концерти. Очаква се да бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.  Спирането на събитията е заради изготвения от служебното..

обновено на 07.06.23 в 10:19
Георги Проданов

Работата на кабинета ще се следи с небивал надзор

През юни политиците с наша помощ на избиратели, поставиха възможност да броим месеците и да очакваме резултати - от новото правителство на България. За редовния кабинет и за знаците, които даде договореното между ПП-ДБ и ГЕРБ говорим с политолога  Георги Проданов . Политологът каза, че за разлика на другите ни правителства, този ще бъде под..

публикувано на 07.06.23 в 09:33

Психопатското поведение на политиците се корени в детството

Политиците се държат като психопати, a причината е дълбоко комплексна. Това е личностна патология – патология, която е свързана с начина на структуриране на характера, на изграждане на личността, т.е. това е патология, чийто генезис е заложен в детството им и не подлежи на лечение. Това коментира психиатърът д-р Владимир Сотиров по повод..

публикувано на 06.06.23 в 16:59

Обществото не иска PR арести, а някой да влезе в затвора

Разбива се статукво, съществувало дълго време с оплетени в него много хора, каза по повад последните криминални и прокурорски сюжети журналистът Слави Ангелов. Според него е ясно, че разследванията, които сега се рефрешират нищо няма да излезе, защото прокуратурата е спала твърде много време. "Барселона гейт" е прах в очите, по това дело не..

публикувано на 06.06.23 в 16:02

Кои са спасителите на българските евреи, говорят техните потомци

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот в нацистките лагери на смъртта. Паметните събития от месец март 1943 година бяха отбелязани по национална програма с  инициативи на редица места в страната и чужбина - шествия, научни..

публикувано на 06.06.23 в 13:58