Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се проверят версиите на пазачите от Иганово

ВМЗ-Сопот след взривените  2000 неуправляеми ракетни снаряди продължава да търси причините. 

За най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България ще чуем позицията на генерал Аню Ангелов, бившият  военен министър ще опише и факторите за безопасността, и повишаване на квалификацията на работещите.

Р. П.: Според вас кои са тези две причини, които трябва да се разкриват от следствието? Вашата позиция, генерал Ангелов!

Аню Ангелов:  И днес чета по пресата, че те са значително повече. Важното е, че трудно можем да си представим в склад с готова продукция да възникне такъв взрив. Те се съхраняват определен начин – в сандъци, самият склад е от ламарина така, че не може просто да си представи човек дори взрив без определена намеса, не казвам човешка или друга, въпросът е за някаква причина, която да доведе до взривяването на тези ракети. За съжаление това може да го кажат съответните специалисти и хората, които са започнали досъдебното производство.

Р. П.:  Исках да ви кажа, че днес в част от печатните медии става ясно, че около 300 ръчни противотанкови гранатомета са унищожени в склада. Те имали пък много голяма разрушителна сила, но за щастие експлозията явно не е била толкова силна, че да има и кратери на мястото. Как си обяснявате това, как на едно място се съхраняват всички тези?

А. А.:  Не, абсолютно точно може да каже ръководството на предприятието какво е имало в момента там на входящ и изходящ контрол. Има специални книги, които се попълват, ако се спазват естествено всички указания, и тогава се знае много точно какво е имало в този склад и какво е нямало. Случаят не е такъв какъвто беше в Челопечене, където явно отчетността е била под всякаква критика. Но на този въпрос какво точно е имало вътре могат да кажат хората от самия завод.

Р. П.: Генерал Ангелов, това мислят оръжейниците – саботаж, версия за конкуренти.

А. А.: Хората различни версии изказват. Например охранителите по какъв начин са усетили опасността т. е. какво ги е принудило да напуснат и по този начин да останат живи, добре е, че са останали живи, но каква е причината. Навярно е имало нещо, което ги е накарало да се усъмнят във възможността за взрив.  Въпросът е малко по-дълбок.

....................




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38