Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" - преди да преместим стрелките на часовника

Саботаж, тероризъм, цинизъм, вандализъм, съдизъм. нихилизъм.  А, да, на археолотическите рафтове имаше и вампиризъм. Продукти на бездуховното реене в  галактиката на прекомерността в потреблението, поднесени според спецификата на  търговските марки и в цветна хартия за опаковане на илюзии. 

В гигантското скупище от железа,  стъкла и бетон в  претенциозните сгради, които олицетворяват  мечтите след соца на едно доста задъхано  общество от проблеми, намираме всичко, което днес може да бъде продадено. Купувачите не са много,но затова пък търсачи на щастие  и  на предметна дрога  в МОЛ-овете не липсват..  Последните крясъци на конфорта  създават в тях свят,  който никак не прилича на онзи извън него.И когато тези  два свята се срещнат, системата дава на късо. Пък ние видяхме, че падат и жертви. Човек бе пребит, защото не му били достатъчно изгладени дрехите после научихме за едно анонимно  задушено дете и  натъпкано в много луксозен и прескъп вносен куфар.Но в илюзорно  блажения свят нихилизмът и апатията са стока, която върви доста добре напоследък, пък  държи и висока цена. Всъщност, не ви ли се струва, че напоследък  обществената чувствителност, в унисон с технологичното време, изглежда защитена с програма , която трудно може да бъде пробита? И за да стане това,  трябва да има екстремни условия. И може би затова   всичко, което преживяваме днес, е много екстремно? След екстремалното време, екстремните срутища, екстремните взривове, екстремните политически спорове, провали те в спорта, невинните смърти  от лекарски грешки и внезапно прекъснати полети.  Светът оцелява в деструкция. Е, у нас самолети отдавна не падат, но се гърми и  убива, докато властта в лукава коалиционна прегръдка  сънува светлосини  следизборни сънища скъталав същото времехладно оръжие под възглавницата.  Повече чуйте в звуковия файл:  


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20