Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците прекроиха бюджета на Пловдив за инфраструктура

| обновено на 02.04.15 в 16:45

След почти двучасов дебат Пловдивският ОбС  утвърди  промените в капиталовата програма на Пловдив за настоящата година.  За тях гласуваха 28 съветници, 9  бяха против, а 8 се въздържаха.  

Кметът Иван Тотев, който е вносител на предложението, подчерта като аргумент  за пренасочване на средствата,  отпуснатите  от държавата  4 млн  за  строителството на модерна зоологическа градина, както и 20 млн лв. за домакинство на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. 

Средствата за строителството на зоологическата градина се пренасочват за доизграждане на  многофункционалната спортна зала на колодрума, както и за изграждането на велописта, каквато сега  не  съществува.   

На  идеята се противопостави  Руси Панчев  с аргумент, че сумата за строителството на Колодрума е „набъбнала” застрашително до 50 млн. лв. и предложи  съветниците на вземат решение да прехвърлят залата на държавата, която да поеме издръжката й. ОбС обаче отхвърли предложението.  

За ремонт на вътрешнокварталните улици се насочват 1,5 млн лв, като 300 000 от тях са предвидени за реконструкция на инфраструктурата в район  „Тракия”.  В ремонта на градските улици ще бъдат усвоени  и още 850 000 лв, които бяха предвидени за  реконструкцията на моста на бул. „Васил Априлов”, но обектът  получава финансиране  от фонд "Бедствия и аварии".  

Опозицията определи  това решение като некоректно, а  Николай Радев от БСП  попита  защо  решенията за ремонти и капиталови разходи в утвърдената преди седмици програма  са били взети  без планиране и „на парче”. 

Общо 4,5  млн лева ще бъдат усвоени за подобряване на уличната инфраструктура, решиха съветниците. 150 000 лева пък се заделят за проектиране на закрит 50-метров плувен басейн в района на комплекс "Младост", какъвто досега в града липсва, реши още Пловдивският ОбС..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28

В Иван Вазово празнуват българската роза

Ден на българската роза ще се проведе за първи път в община Калояново. От 11.00 ч. в село Иван Вазово ще бъде пресъздаден ритуалът розобер, а самодейци от Ръжево Конаре и Калояново ще пеят и танцуват заедно с младата изпълнителка Елизабет Кирова. Кулминацията на празника е конкурсът за Царица на розата. В него ще участват около 25..

публикувано на 15.06.24 в 09:04

Бойко Борисов и Николай Марков стават депутати от Пловдив

Бойко Борисов и Николай Марков от "Величие" избраха да станат депутати от Пловдив - град .  Новото пловдивско лице в парламента от ГЕРБ - СДС е проф. Даниела Дженева, която бе втора в листата на 16-ти МИР. Тя е художествен ръководител на Ансамбъл "Тракия“ и майка на Кирил Велчев, председателят на Фондация “Пловдив 2019".  Другите двама..

публикувано на 15.06.24 в 08:41

В Асеновград събират опасни отпадъци в мобилен пункт

За първи път община Асеновград организира кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци.  Акцията ще се проведе от 11:00 ч. до 18:00 ч. на паркинга пред ДИП „България“.  Мобилният пункт предоставя възможност на гражданите да предадат безвъзмездно опасни отпадъци, останали в домовете им. Сред тях са: луминесцентни лампи; бояджийски..

публикувано на 15.06.24 в 08:33

Автобусите с № 12, 26 и 29 възстановяват маршрутите си

Автобусните линии №12, 26 и 29 от вътрешноградския транспорт възстановяват маршрута си по общинската транспортна схема от 15 юни (събота), информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Това става възможно, след като миналата седмица приключиха строително-монтажните работи на кръстовището между бул. „Хаджи Димитър“ и..

публикувано на 15.06.24 в 08:12