Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митничар от "Капитан Андреево" остана в ареста, допуснал 6 ТИР-а с цигари да минат гратис

| обновено на 04.04.15 в 17:23
Митничарят /вдясно/ и адвокат Орлин Търновалийски

Димитър Ковачев е един от 13-те задържани при зрелищна в края на миналата седмица. При операцията в контрабанда на цигари в големи размери бяха уличени още трима гранични полицаи, 7 контрабандисти и трима охранители на товара, част от който бе заловен в Пловдив.

Към Ковачев е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, което е направило възможно в ранното утро на 29 март през пункта да преминат 6 ТИР-а фантоми. Камионите, пресекли по легален начин турската граница, но на българската митница влизат без да представят документи за товара си, без да платят такси, без да бъдат проверени и съответно без да бъде наложен акциз върху стоката.

Цигарите във всеки от тях са на стойност 8 милиона лева, а дължимият акциз за всеки товар, с който е ощетена хазната - е 3 милиона лева.

Отговорник на смяната, в чието дежурство се извършва трафикът е Димитър Ковачев. Според свидетелски показания именно той е организирал работата така, че за времето от 6.00 до7.20 митнически контрол на практика не си извършва- се казва в становището на прокуратурата. Не само това- на задържаният в Пловдив ТИР е била сложена пломба за транзитно преминаване със задна дата - седмица по-рано.

Въпросната пломба е дадена на Ковачев от началника му- Красимир Добрев. Той е трябвало да бъде дежурен във въпросната смяна, но е помолил Ковачев да го замести. По късно и Добрев е задържан като съпричастен в аферата. Предстои съдът да гледа и неговата мярка за неотклонение.

Прокуратурата смята, че на митническия пункт е работила стройно организирана схема.

"Не съм част от никаква схема, някой се опитва да ме набута в нея, не съм давал заповеди да не се проверяват камиони"- каза днес пред съда обвиняемият.

Защитата му също не прие доказателствата по делото като безспорни.

Съдът обаче квалифицира действията на Ковачев като тежко и умишлено престъпление, със сериозни вреди за държавата и го остави за постоянно в ареста. Ако вината му се докаже той може да лежи в затвора до 8 години.

Припомням, че по същата афера в четвъртък Пловдивският окръжен съд остави в ареста четиримата товарачи на хванатия в Пловдив ТИР и турският му шофьор. Четирима се считат за осигуряващи "логистиката" на камионите, идващи от Турция с незаконен товар. Това са Атанас Петров, Емил Петров ибратята  Стефан и Николай Пещерлиеви, а петият е турският шофьор на ТИР-а, заловен в Пловдив -  Ремзи Караибрахимоглу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за опасност от пожари

В 7 области на Северна България и 9 на Южна е обявен червен код за опасност от пожари. Предупреждението е заради продължаващото горещо и сухо време и обхваща и областите Пловдив и Пазарджик.  Червеният код показва, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, които са трудни за овладяване.  В Пловдивско вчера пожарникари гасиха..

публикувано на 08.07.24 в 08:26

Започва подаване на заявления за кандидатстване след 7 клас

Подаването на заявления за кандидатстване на учениците след 7 клас започва от днес и продължава до 10 юли включително То се извършва онлайн чрез информационната система за изпити и прием, в която са обявени оценките от националните външни оценявания.  В Пловдив и областта над 5690 седмокласници ще участват за място в гимназия или средно училище,..

публикувано на 08.07.24 в 08:24

Гледат делото срещу близнаците Динкови

В Пловдивския районен съд продължава делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Двамата братя са обвинени в помагачество на 32-годишния Рангел Бизюрев и лично укривателство при убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 21 юли миналата година.   Преди началото на съдебното заседание близки, роднини и съграждани на убития..

публикувано на 08.07.24 в 07:52

Изложба отбелязва 105 години от рождението на Николай Хайтов

Община „Родопи“ ще отбележи 105 години от рождението на писателя Николай  Хайтов. Домакин на първото от поредицата събития в общината е Народно читалище „Светлина-1900“ в село Цалапица.  Там ще бъде подредена изложба с плакати на филми по сценарии на Хайтов и пиеси по сборника „Диви разкази“. Ще бъде показан и филмът  „Хорото вътре в мен“...

публикувано на 08.07.24 в 07:47

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16