Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца боядисаха благотворително 600 яйца в Белащица

| обновено на 09.04.15 в 13:20

Децата от пловдивското село Белащица боядисаха 600 яйца за Великден. 

Акцията е благотворителна, а традицията малчуганите от малкото населено място да приготвят яйцата на Велики четвъртък, датира от векове. Според обичая възрастните жени показват на малките старите традиции в боядисването. 

Работилницата е в предверието на църквата „Св.св. Кузма и Дамян”, където белащенци приготвят и домашни курабии, великденски сладки и козунаци. След като и яйцата бъдат боядисани, се правят великденски пакети, които децата разнасят по домовете на възрастни, болни и самотни хора от селото. 

По думите на кметицата на Белащица Цветанка Читакова предварително е направен списък с имената и адресите на хората, за които е организирана благотворителната инициатива

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Без светофари до Централна гара за няколко часа

С повишено внимание да се движат шофьори и пешеходци в района на  Централна гара, тъй като след 09:00 часа се предвижда светофарната уредба на бул. „Христо Ботев“ и кръговото кръстовище да бъде изключена. За това предупреждават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Изключването е във връзка със строително-монтажните..

публикувано на 11.06.24 в 06:45

"Величие" не успя в Пазарджик

При 100 процента обработени протоколи, в област Пазарджик коалицията ГЕРБ-СДС запази първото си място, като в последните часове увеличи резултата си до над 29 процента. На второ място е ДПС с рекордните за региона 20.36 процента. Коалицията ПП-ДБ се срина до 8,88 процента , което и отреди четвъртото място.  Според окончателните резултати партия..

публикувано на 11.06.24 в 06:36

Откриват жътвената кампания

Жътвена кампания 2024 ще бъде открита от служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап. Проявата е част от европейската инициатива "Хляб на мира", в която страната ни участва.  Т радиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната...

публикувано на 11.06.24 в 06:28

Съветниците гледат отчетите на лечебните заведения

Общинският съвет на Пловдив ще гласува отчетите на 14-те общински лечебни заведения в Пловдив за миналата година. 11 от тях отчитат общо над 3 милиона лева печалба. Загубите са на стойност 106 хиляди лева, като те са реализирани в три лечебни заведения - МБАЛ „Свети Мина“, Медицински център-6 в район „Централен“ и Центъра за кожно-венерически..

публикувано на 11.06.24 в 06:22

Пожар избухна в хирургиите на УМБАЛ "Св. Георги"

Внезапен пожар възникна тази нощ   в База 2 на УМБАЛ “Свети Георги”  Пловдив на бул. Пещерско шосе 66.  Огънят е лумнал на 11 етаж на хирургиите и е принудил дежурните лекари и персонала да евакуират  пациентите от този и долните два етажа.  На място са пристигнали и няколко противопожарни екипа.   Пламъците са тръгнали от стая на санитарите,  гласи..

обновено на 10.06.24 в 22:50