Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Христо Смоленов и Ангел Гешев

Христо Смоленов и Ангел Гешев в студио 6 на Радио Пловдив

В Светлата седмица - между фанфарите за тракийската античност в Париж

и втората серия взривове на гранати в Иганово.

„На шестия ден” коментираме с експерта по сигурност Христо Смоленов и художника Ангел Гешев.

Във „Форум” говорят хората от Старосел – за  кръстопътя на времето и оцеляването.

Слушайте в събота от 8 до 9 сутринта!

И още веднъж след новините в 15.

Водещ: Живка  Танчева

„За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един-друг и да развалят един-другиму работата.“ Константин Иречек, преди повече от 100 години.Нищо не е мръднало, ни на йота и днес. Светли дни, а у нас тонове хартия и маса електронни букви, да заклеймяваме една изложба – в сърцето на Европа. Плакати ще се лепят тепърва, но у нас плюването изпонацапа частта по откриването. Античност и упражнения по модерна злоба. Помните ли? - казал го е класикът: " Ако в България се роди гений, то това ще е геният на завистта ". Силно е да признаваме направеното, дори след серията  нелепици ала Вежди. Честно е, да! - той  произведе това събитие в Лувъра, което историята ще запечата. Нищо общо няма тук Людмила Живкова, нито нейните мечти. Сега Париж и Европа виждат България, снимат „ Епопеята на тракийските царе”. Моля тук силно партийно оцветените да се снишат и по възможност: мисъл!

И ако в Париж славата на древен народ тепърва ще я берем, тук погребахме за пореден път милиони левове с гръмналите гранати пак без време. В Подбалкана заревото над Сопот си продължава, експлозиите отпушиха набеждаването как цял един отрасъл в България върви към закриване.  Стряскащото е, че в нивото ни на националната сигурност има страховити пропуски. Бомбите не могат да експлоадират без човешка намеса. Това априори е ясното. Въпросът е, какво ще се доказва:

Саботаж, прикриване на липси на продукция,

отсъствие на контрол, охрана под всякаква критика.

Специалистите  дано отсекат кое от това Е, за да не стават  рупорите на недоволството безчет. Повече от ясно е, че у нас всичко може, и че тътренето след истината понякога хаби години, уви. Нищо че и този път Цацаров каза: „До 7 дни окръжният прокурор в Пловдив ще даде отговори на въпросите, свързани с взривовете”. Чакаме и дотогава борим загубите с думи.

Нашите гости са Ангел Гешев и Христо Смоленов


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20