Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на Земята

„Природата и книгите ни дават криле” – това е мотото на екохепънинг в Пловдив, посветен на днешния Международен ден на Земята. 

Програмата включва ековикторина за деца във Виенския павилион на Цар Симеоновата градина и екоработилници на тревните площи пред Народната библиотека „Иван Вазов”.

РИОСВ – Пловдив ще проведе информационни срещи с ученици и студенти от града по повод Световния ден на Земята – 22 април. Експерти от РИОСВ – Пловдив ще изнесат беседа за разделното събиране на отпадъци и оползотворяването на опаковките пред ученици от ОУ „Елин Пелин“. От 14 години в училището е създаден Екоклуб към Националния ученически екопарламент, чрез който се реализира инициативата за разделно събиране на отпадъци в класните стаи.  Студенти от Аграрния университет ще посетят РИОСВ – Пловдив, за да се запознаят с прилагане на законодателството в областта на опазването на околната среда.

Зелени Балкани и Държавно Горско Стопанство „Пловдив” ще отбележат Деня на Земята  с кампанията  под мотото: „ Време е да дадем пример”. Празникът ще бъде отбелязан в две училища, чрез залесяване на фиданки. Рано сутринта домакини ще бъдат учениците от ОУ „Душо Хаджидеков”, а по-късно и училище „Елин Пелин”. Преди това от „Зелени Балкани” ще представят кратки презентации и филмчета за природата.

Световният ден на Земята 22 април в Пловдив - с инициативите ни запознава директорът на РИОСВ доц. Стефан Шилев. От него научаваме и последните данни от Националната система за мониторинг на околната среда. 
доц. Стефан Шилев
Доц. Шилев съобщи, че данните сочат повишаване на Кадмий в почвата край Куклен и Долни Воден. То се дължи на производствените предприятия в близост.
За фините прахови частици в Пловдив има добра новина, те са регистрирани наднормено само в 79 дни от годината, подчерта Шилев. 

През 2013 г. дните с повишено замърсяване на въздуха са били над 170. 
Повече от интервюто в програма "Точно днес" от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митрополитите Николай и Антоний са на официална визита в Дубай

С благословението на Антиохийския патриарх Йоан Х  и по решение на Светия синод на БПЦ Пловдивският митрополит Николай и Западно и средноевропейският митрополит Антоний са на официална визита в Дубай. Там те ще отслужат първата света литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква “Св. Благовещение” в Джебел Али. В Дубай..

публикувано на 14.06.24 в 16:27

От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост

На 15-ти юни отварят ремонтирата част на улица „Кукленско шосе“.  Паралелно с отварянето на пътното съоръжение, ще се затвори за шест месеца Бетонния мост. Това обяви днес кметът Костадин Димитров. „Това е последният срок, който успяхме да договорим. Това е максимално отдалечаване, а и възможност за работа през летния период, когато..

обновено на 14.06.24 в 14:14

Летните инфекции бележат ръст, коклюшът успокои темпото

Продължава разпространението на коклюша у нас, но темпът му е намалял значително, обяви в Пловдив   главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има и данни за значително увеличаване на  броя на инфекциозните заболявания, пренасяни от комари и кърлежи заради заблатяването на някои райони в страната и високите треви и храсти...

публикувано на 14.06.24 в 14:13

Спасиха двама, паднали от джет в язовир "Доспат"

Двама души, паднали от джет във водите на яз. „Доспат“, са били спасени, съобщиха от полицията в Смолян. Предполага се, че инцидентът е станал при маневра с висока скорост.  Двамата мъже са били със спасителни жилетки. Наблизо е имало лодка, която им е оказала помощ.  Пострадалите са прегледани на място от екип на спешна медицинска помощ и са в добро..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Дете от Костиево е в болница, блъснато от кола

Дете бе прието в болница, след като бе блъснато от кола в пловдивското село Костиево, община Марица . Момченцето изскочило внезапно на пътното платно и било ударено от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ с 55-годишен водач. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Детето е било прието за лечение в пловдивска болница. Трима шофьори са..

публикувано на 14.06.24 в 12:15