Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие в Пловдив за 100-годишнината от арменския геноцид

| обновено на 24.04.15 в 20:14
Шествие в Пловдив в памет на жертвите на арменския геноцид
Снимка: Марица.бг

Арменската общност в Пловдив организира мирно шествие по повод 100 години от османския геноцид над арменците. Началото бе малко след 19 ч. в пространството пред аптека „Марица”.

С барабани, знамена и свещеник близо 500 души минаха по булевардите "6 септември", "Цар Борис ІІІ Обединител" и в пешеходната зона до Централна поща. Там те скандираха "Живея и помня, осъждам, изисквам!". Митингът се охранява от жандармерия и полиция.

Участниците в  събитието  призовават Турция да признае  геноцида от 1915-1916 г., когато са били избити 1,5 млн невинни арменски жертви.

За да бъде простено обаче, първо трябва да бъде поискана прошка и арменският народ очаква това, заяви редакторът на единственият издаван в Европа  вестник на Арменското благотворително дружество „Парекорд заган”  Хрипсиме Ерниасян. 

Не всички държави признават арменския геноцид, независимо че през последния месец признанието за това идваше почти всеки ден от различни места по света. В гласувана със 157 гласа декларация в НС днес  България осъди масовото изтребление на арменци, премахна думата „геноцид” и обяви 24 април за ден на почит към паметта на жертвите. 

Повече за символиката и конотациите на датата 24 април чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27