Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Форум от "кметското" село Паталеница

Снимка: Радио Пловдив

В пазарджишкото село Паталеница се намира средновековната църква "Св. Димитър", чиито стоеж е датиран към ХІІ-ХІІІ век, а стенописите й са с ярко изразени ренесансови белези. 

Недалеч са останките от крепостта на най-големия средновековен град в Пазарджишко – Баткунион. В същия район има останки и от древно светилище на Асклепий, датирано към І-ІV век. 

СнимкаСравняват климата на Паталеница с този в Сандански. В селото болните от астма се чувстват отлично, а до неотдавна в района е действал диспансер за гръдоболни. В Паталеница се намира и единствената по рода си Детска Шекспирова театрална школа „Петровден”.

През последните дни обаче Паталеница „влезе в новините” като селото, в което е имението на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

В Паталеница сега ни завежда с репортажа си Антоанета Петричанска. Можете да го чуете в звуковия файл.

Снимка


Снимка

Снимка
Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20