Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 100% от зеленчуците и плодовете, които се предлагат на пазарите са вносни

Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

Близо 100% от зеленчуците и плодовете, които в момента се предлагат на пазара са внос. Това съобщиха пред Радио Пловдив търговците от борсата на с. Първенец по време на изненадваща проверка на инспектори на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) на тържището. 

Продавачите трябваше да покажат удостоверението за регистрацията на обектите – изискване по чл.12 от Закона за храните, с какви документи пристига стоката в борсата и как се осъществява входящият и изходящ контрол на зеленчуците и плодовете, отговаря ли изписаното на етикетите на стоката, която се предлага, както и имат ли здравни книжки работниците. 

Снимка




В рамките на един час служителите на агенцията, разделени на два екипа, провериха 4 - ри обекта на борсата. Нарушения не бяха констатирани. Всички плодове и зеленчуци бяха коректно етикирани според изискванията, отбелязани бяха и различния клас на предлаганите стоки. При продажбата на ябълки търговците трябваше да представят и  т.н Глобъл габ – европейски сертификат за качеството на продуктите.  

Някои от търговците на борсата реагираха бурно при появата представители на медиите на акцията. "Не ни записвайте, не искаме да говорим, изгонихте ни клиентите" - на висок, не особено любезен тон се  обърнаха те към журналистите и операторите. 

Други от тях бяха по - словоохотливи и разказаха, че разполагат с всички нужни документи и не се притесняват от внезапната проверка на служители на агенцията, тъй като тя е регулярна. Търговците разказаха, че почти всичко, което се предлага на тържището е внос предимно от Гърция и Турция. Само няколко артикула – маруля, репички, праз и лук са българско производство. Масово се внасят и картофи от Германия. 

По думите им, българската стока залежава, заради по-високата цена, на която се продава от вносната. Причината - разликата в субсидиите, които получават земеделските производители в България и навън.

Проверката на тържището в Първенец е разпоредена от централата на БАБХ. Заповедта е издадена от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, за да се предпазят българските потребители от нелоялни търговски практики при покупката и консумацията на плодове и зеленчуци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

80 плочки от опасния америций са открити при операцията на ДАНС и МВР

На шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец са открити общо 80 плочки  с размер 70/35/2,5 мм от опасния за здравето метал америций. Най-много са открити в автомобил в Пловдив - 44 броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец. Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР в..

обновено на 20.09.24 в 18:35

Пловдив кандидатства за 2 млн. за ремонт на стадион "Марица"

Община Пловдив да кандидатства с проект за финансиране изграждането и обновяването на стадион „Марица“ ще гласуват общинските съветници на следващата сесия на 26 септември. Администрацията ще внесе проектно предложение по Програмата за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост,..

публикувано на 20.09.24 в 16:08

Ангел Георгиев оглавява листата на "Възраждане" в Пловдив

Областният координатор  на Възраждане и депутат в три парламента Ангел Георгиев отново ще води листата на партията за Пловдив град.  На второ място е Емил Янков, който и сега е народен представител, трети е Чавдар Земярски. Той беше кандидат за кмет на община Раковски от за местния вот миналата година.  От партията регистрираха 19 членна листа в..

публикувано на 20.09.24 в 15:35

Полиция и жандармерия охраняват денонощно гроздобера

Съвместни екипи на полиция от Септември и пловдивски жандармеристи от началото на месеца охраняват лозовите масиви за кампанията по гроздобера в този регион.  Техни обособени групи патрулират в зоните на насажденията като осигуряват нормалното и спокойно протичане на кампанията и защита от кражби в землищата на градовете Септември, Белово, Ветрен,..

публикувано на 20.09.24 в 14:15

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито край Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в Карлово. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и..

обновено на 20.09.24 в 13:35