Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN поиска 30% по- скъпа топла вода и 8% скок на нощния ток

Топлофикациите и ЕРП-тата обявиха плановете си за цените на тока и парното. Заявките са за драстично увеличение на цената на тока и на парното от юли.

Сред топлофикациите най-голям скок са поискали в Пловдив - над 30%.

Столичният ТЕЦ иска 17,5% да скочи топлата вода, а след това и парното. Малко по-малко е поскъпването за Велико Търново и Плевен. Единствено бургазлии са късметлии - там предлагат поевтиняване с 2% от юли.

ЧЕЗ и "Енерго про" настояват за 25% скок на нощната енергия. Това обаче е само една от множеството компоненти за цената, която накрая плащаме. Тепърва ще стане ясно какво ще е окончателното поскъпване.

ЕVN се обяви за около 8-процентно увеличение на крайните цени.

Председателят на държавния регулатор Иван Иванов заяви цитиран от Нова телевизия, че това са искания, а дали ще бъдат удовлетворени и в какъв размер, комисията ще решава до два месеца.
Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, че подадените заявления са
изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените.

 В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и
други разходи, орязвани през предишни години. Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на
два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат
компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са поискали дружествата. Още има
много време до 1 юли и е съвсем друг въпрос какво ще определи КЕВР, подчерта Николаев.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина в тежък сблъсък

34-годишен мъж загина в тежка катастрофа  на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив.  Около 19 40 часа автомобилът "Хонда", управляван от мъжа в северното платно на булеварда, се е блъснал в стълб на уличното осветление.  От силния удар колата буквално се е усукала около стълба.  Мъжът е пътувал сам в колата.

публикувано на 26.09.24 в 20:48

Поставиха за ден всички носещи стоманени греди на Бетонния мост

Днес започна поставянето на носещите стоманни греди на Бетонния мост в Пловдив. Само за ден всичките 12 греди бяха поставени, съобщи кметът на Южен Атанас Кунчев. Според проекта новата конструкция, която трябва да бъде добавена, ще бъде привързана към тях.  С повдигането на Бетонния мост влаковете можете да преминете под съоръжението без да..

публикувано на 26.09.24 в 16:59

Разчитат до дни черната кутия на самолета, който се разби край Граф Игнатиево

До дни ще станат ясни резултатите от разчитането на черната кутия на разбилия се самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов. Същевременно той поиска средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Резултатите от разчитането на черната..

публикувано на 26.09.24 в 16:15

Откриха новата спортна зала на ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив

Кметът Костадин Димитров откри новата спортна зала на Езикова гимназия "Иван Вазов". Тя е на стойност 2,5 млн. лв., а халето е с площ близо 900 кв. метра. Лентата на многофункционалната спортна зала беше прерязара от кмета Костадин Димитров, заместниците му Владимир Темелков и Николай Бухалов и директора на училището Вихра..

публикувано на 26.09.24 в 15:11

Авария на жп прелезите по "Копривщица" парализира за час трафика в Пловдив

За около час бяха затворени и трите прелеза при железопътната линия на бул. „Копривщица“.  Причината е технически проблем по линията на БДЖ към Карлово и Хисаря, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на БДЖ.  Счупеният пантограф е бил на международния влак за Турция, който престоя..

публикувано на 26.09.24 в 14:29