Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95-годишната Вера Даскалова е най-възрастната доброволка на БЧК

23-ма заслужили деятели и приятели на БЧК - Пловдив бяха наградени днес с медали и грамоти по повод 8 май - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Сред тях бе най-възрастната доброволка – 95-годишната Вера Даскалова от Пловдив, работила 53 години в Червенокръстката организация, много младежи, общественици, бизнесмени и доброволци. 

Награди получиха Мария Недева, която е Областен координатор на Младежкия Червен кръст, и още няколко младежи, отличили се през изминалата година, д-р Петрония Карамитева, председател на Съвета на БЧК, актрисата от Пловдивския драматичен театър – Ивана Папазова, директорът на Социално подпомагане – Надя Танева и други.

Нищо материално не може да измери подкрепата, оказана в точния момент, каза в приветствието си Таня Георгиева, директор на БЧК – Пловдив. Тя допълни, че в местната организация членуват над 11 хиляди доброволни сътрудници и около 1000 активни работници. Сред тях са специалисти във всички области, в които работи Червеният кръст – помощ в планината, водни инциденти, социални консултации, подпомагане, хранене, работа с деца,  допълни тя.

Директорът на БЧК дари апарати за измерване на кръвна захар на д-р Иван Стойнов,  директор на ЦСМП в Пловдив. Това дарение е от огромна важност за нас, защото така подобряваме качеството на лечението на хората в кома, независимо по каква причина са изпаднали в това състояние, обясни д-р Стойнов. 

Тази година Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец е посветен на 50-та годишнина от приемането на фундаменталните принципи на движението – хуманизъм, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство, универсалност, съобщават от БЧК – Пловдив. 
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панагюрското съкровище принадлежи на Пловдив, но мястото му е в НИМ

Панагюрското златно съкровище е национална ценност и за мен националната ценност е средство, което трябва да бъде презентирано пред света.  Това е причината да смятам, че мястото му е в Националния исторически музей, заяви в телевизионно интервю  служебният министър на културата Найден Тодоров. В четвъртък Общинският съвет в Пловдив ще решава дали да..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Събират средства за мобилен пукт за кръводаряване в Пловдив

Национална кампания събира средства за закупуване на специализиран мобилен пункт за кръводаряване в Пловдив. За закупуването му са необходими 170 000 лева. Градът ще бъде вторият, който ще разполага с такъв пункт в България. Такъв вече има във Варна, а след закупуването му кръводарителите са се увеличили значително.  Кръводарителският център..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Катастрофа затвори пътя за Ветрен

Шофьор на лека кола се блъсна около в аварирал товарен автомобил на входа на град Ветрен.  На мястото на катастрофата са изпратени линейка и екипи на полицейското управление и пожарната в Септември.  Пострадал при инцидента, станал около 13 часа,  е 27-годишният шофьор на лекия автомобил.  Младият мъж е откаран с различни травми в болницата в..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Храбрино протестира срещу изграждане на кариера до селото

Жителите на село Храбрино в община „Родопи“ започнаха протестна подписка срещу инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добиване на гнайсошисти в местността „Бунилото“. Бъдещата кариера ще бъде на площ от почти 100 дка, като се прецени цялото изсичане на над 50 дка гори, които са държавна, общинска и частна собственост...

публикувано на 18.06.24 в 13:39

Нелегална работилница за цигари разкри полицията в Пловдив

Пловдивски криминалисти от отдел „Икономическа полиция“ разкриха поредната нелегална работилница за преработка на тютюн за производство на контрабандни цигари.  В специално пригодено помещение в частен имот в район „Северен“ на 50-годишен пловдивчанин са открити голямо количество пакети със суровина и машина за обработката и.  Иззети са множество..

публикувано на 18.06.24 в 13:20