Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден"с Йордан Велчев и Андрей Андреев

За съюзите като начин на употреба да поговорим избрахме "На шестия ден".

И той така избра  - Ден на Европа или Ден на победата, 

"Одата на Радостта" или "Ставай страна огромная"

Днес или вчера

Лидерите или народите

Морълът или правото

Единението на вярата или разделени чрез църквата

Уроците на историята или история за приписване на грехове и заслуги според плясъка на показалката 

"И" ни убягва - властва "ИЛИ"

От похитеното в битова жестокост ежедневие до високопарното раздвоение на елитите, зад чиито високи дувари са крие безсруполно осребрено доверие и недосегем за закона разгул...Всеки образ се оглежда в собственото си безподобие 

До пълна немощ на нормалната мисъл да подреди смисъла и да се намери в него. 

До масов "Бърн аут" синдром - модерната ни диагноза - изпепелени от какво ли не...

Така е като се мислим делнично, обаче като се отворим на празници: 

Ни агнешко, ни зарзават, ни плажове ни се опират  - няма изпепеляване, няма прегряване, нямаме спиране...

Никаква мярка

Жалко!

Ако я имахме – нямаше все да ни мъчи това "или", което разделя смисъла и ни разлита като пилци, лесни за прилъгване и лесни за отстрел.

Някой ни скрои мярата.

Кой?

Да помислим по въпросите, които породи седмицата, без да го търсим нарочно, събрахме приятели - писателя Йордан Велчев  и изкуствоведа Андрей Андрееев

Чуйте ги!

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20