Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Духовната семинария в Пловдив

Днес в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Пловдивска духовна семинария и Православна духовна академия отбелязват своя патронен празник. На тази дата Семинарията чества 25 години от своето възстановяване. Навършват се и 100 години от установяването й в Пловдив.

Тържествата започват в 9 ч. с Божествена Света литургия в храма на Семинарията. От 18 часа е празничният концерт, който ще се състои в Епархийски салон при двора на църквата “Св. Петка” в гр. Пловдив.

Честит празник на ректора на семинарията Димитър Мирчев. Пожелаваме ви наистина успехи да съпътстват всеки един ден от преподавателската ви дейност в академията и семинарията. Нека да започнем с отбелязването на събитието само по себе си – с какво е значимо то?

Димитър Мирчев: Това е един много важен момент за нас всяка година понеже на днешния ден отбелязваме патронния празник на светите братя Кирил и Методий, които от една година вече са патрони на новооснованата православна духовна академия в гр. Пловдив. Те като просветители  на славянския народ са един пример за нас в нашето просветно дуло тук зад стените на Пловдивската духовна семинария.

Р. П.: Едно знаково място – да кажем, че тази година стават 25 г. от възстановяването на семинарията и се навършват 100 г. от установяването й в Пловдив. Припомнете малко от историята, г-н Мирчев.

Д. М.: Това е точно така, защото Пловдивската духовна семинария се счита за наследник на Цариградската духовна семинария и именно през далечната 1915 г. тя се прехвърля от Цариград именно в гр. Пловдив и се установява тук, където отваря врати за новата учебна година. Години наред до атеистичния режим, когато двете семинарии – Пловдивска и Софийска И така го, биват преместени в гара Черепиш и спират да съществуват в Пловдив и в гр. София до 1990 г., когато отново Пловдивската и Софийската духовна семинария отвратя врати да приемат своите възпитаници.

Р. П.: Стигнахме и до тях, до възпитаниците на семинарията.  Какъв през годините е интересът? Самият вие, доколкото знам, сте възпитаник на семинарията.

Д. М.: Да, така е. Аз съм от първия випуск на семинарията – именно от 1990 г. Интересът към семинарията е голям, в някои моменти обаче предвид на случващото се у нас в съвременното ни общество е намалявал, но  слава Богу всяка година досега ние сме сформирали клас, който успешно е завършвал своето обучение. Предвид на съвременните тенденции за стремеж към изучаване на различни информационни технологии, езици и т. н., в своето желание родителите да дадат най-доброто образование на своите деца избират някой път езикови гимназии и т. н., други математически гимназии пред духовното образование, но аз винаги съм казвал, когато става въпрос за семинарията, че ние освен това основно образование тук даваме и много голямо възпитание на децата, на което напоследък като че ли не му се обръща особено внимание, но то е изключително важно, защото виждаме за каква агресия става въпрос сред подрастващото поколение. 

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. В семинарията средно годишно се обучават 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. Тя е призната от Министерството на образованието и науката и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина. Учениците живеят на пълен пансион като стипендианти на Св. Синод. www.seminaria.org

За Православна духовна академия “Св. св. Кирил и Методий”

Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” е висше богословско училище под ръководството на Св. Синод на Българската православна църква. Тя е продължител на традицията на Духовната академия от 1950-1991 г.

Академията подготвя свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др. Завършилите академията могат да се реализират в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация. www.duhovna-akademia.org

Празникът се осъществява с медийната подкрепа на БНР-Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25