Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Куманово напрежение между македонци и албанци нямаше

Македония е в траур, след като 8 полицаи загинаха при сраженията в Куманово с косовската въоръжена групировка. Според президента Георге Иванов това е една от най- опасните терористични групировки, готвели дестабилизация на Македония. 

Според Мартин Минков, бивш кореспондент на БНР в Македония, в случая става дума за тероризъм,  а дали е контролиран и поръчан трябва да се разследва. Според него освен протестите в Скопие срещу управлението на Груевски и семейството му, друго напрежение в Македония не е наблюдавано. 

Нямаше индикации за изостряне на напрежението между македонци и албанци, коментира Минков и добави, че важният въпрос е кой  поръча акцията в Куманово. Според него трябва да се има предвид, че участниците в групировката са с криминални досиета, престъпници. 


Той смята също, че географски е невъзможно присъединяването на Куманово към Косово. Важният въпрос е кой ги нае и каква задача им е поставил, повтори журналистът.


Това е война и срещу албанските бунтовници, защото бившият косовски лидер Али Ахмети е част от управлението. Бившите бунтовници са интергрирани във властта, даден им е финансов и икономически ресурс, контролират албанския електорат и за- това твърдя, че напрежение между двата етноса до момента няма, каз  Минков. Той  заяви, че е и странна бързата реакция на Кремъл на 9-ти май, когато в декларация  Москва обяви, че подкрепя правителсвото на Груевски, което се бори с тероризма. 


По думите му през последните 9 години управляващите в Македония не само преядоха, но и злоупотребиха с власт. Той прогнозира, че и тази седмица ще се направи опит да се отклони вниманието от социалните проблеми и антиправителствените протести в Скопие. Очакването е също опозицията да извади нови записи и стенограми, уличаващи управляващите. 


Според журналиста на този етап Македония е далече от свикването на предсрочни парламентарни избори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38