Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 млрд. лева ще е дупката в КТБ. Да се проверяват кредити и облигации

КТБ  с тетрадка  и списък, в който ръкописно са отбелязвани имената на депутата от ДПС Йордан Цонев, председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Явор Куюмджиев от БСП, Румен Петков от АБВ и бившия лидер на ДСБ Иван Костов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и др. Кой и защо обяви този път тайните посетители на шефа на  обявената в  несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ)?Макар Цветан Василев да обяви, че не той е изпратил файловете до някои медии, той не отрече тяхната достоверност.

Разговор с икономиста и финансов анализатор Румен Гълъбинов. Той смята, че е особено важно да се проверят трансферите на от кредитни карти с лимит 50 000 евро. 

Облигационерите също готвят съдебен иск за 400 млн. евро , съобщи Гълъбинов. Той уточни, че и Оманският фонд също ще търси 600 млн. евро от фалиралата КТБ.
   

По следите сега и на тази тетрадка и за преференциалните влогове в КТБ ще говорим  с икономиста Румен Гълъбинов. Според вас има ли ново развитие в аферата КТБ или това са поредните следи?

Румен Гълъбинов: В случая КТБ тепърва предстоят развития ми се струва затова, защото само оповестяването на тези списъци или публикуването на сканирани копия на тетрадката на хората, които са посещавали банката и членовете на управителния съвет и председателя на управителния съвет то изобщо не е достатъчно. Англичаните имат една хубава поговорка Follow the money – „Проследете парите, за да разберете какво става”, т. е. мисля, че тепърва това трябва да се направи. Освен списъци с имена  на хора, които са посещавали банката, трябва да има прозрачност т. е. да падне банковата тайна и върху транзакциите – какви преводи са извършване, между кои лица. Освен това ние трябва да имаме пълна яснота затова дали всички кредити или всички финансирания, които са отпускани на хора са срещу обезпечения от гледна точка на това дали има задължения на фирми или са давани срещу записи на заповед, което също е един вид документ, срещу което може да се отпусне не малка сума. А освен това мисля, че достойни за разследване са т. н. кредитни карти. Преди това те са били истински кредитни карти, защото хората, които имат кредитни карти на международните оператори са както се знае са с различен цвят и най-престижната са примерно златната или платинената, но те дават до 10 – максимум 20 евро лимит. Тук обаче се говори за кредитни карти, които са имали далеч по-висок лимит – 50 хиляди, т. е. да се проследи и да се види кои хора са имали тези кредитни карти, те ползвали ли са ги, как са обезпечавали тези лимити, защото с една карта от 50 хиляди евро могат в продължение на няколко месеца могат да придобият активи чрез други чрез плащане с тази кредитна карта без реално да се ползва кредит, т. е. липса на кредитно досие не означава, че това е само ....

.........




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55