Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Франк Мартен Плейърс” с концерт за българските учители


Младежкият камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс” ще се представи отново пред публиката в Пловдив. Този път техния концерт е посветен на българските учители и ще се състои на 23 май от 19:00 часа на сцената на дома на културата „Борис Христов”.

Това е първия по рода си юношески оркестър за съвременна класическа музика, създаден от водещи културни институти от Швейцария, като музикална агентура "Арс Севера" – Цюрих, фондация "Франк Мартен" – Женева - Амстердам, фондация "Паул Захер" – Базел и дружество „Приятели на „Франк Мартен Плейърс”, съвместно с НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив. Имената, които стоят зад този проект са проф. Галина Врачева – концертиращ пианист, композитор и клавирен педагог с международна кариера, Ариан -Терез Мартен – дъщеря на композитора Франк Мартен, Нели Попова-Коева – директор на музикалното училище в Пловдив и Пламен Проданов – концертиращ обоист, камерен изпълнител, оркестрант и педагог, както и единайсете ученици, избрани след конкурс.

Произведенията, които ще прозвучат на 23 май на сцената в дома на културата „Борис Христов” в Пловдив, са твърде разнообразни. В репертоара са включени творби на Телеман, Хайдн, Марин Големинов, вечният Лирой Андерсан наричан Йохан Щраус на Америка на XX век, а гвоздея на програмата ще бъде St. Paul Suite от Густав Холст - произведение написано за ученически оркестър, но е толкова популярно и красиво, че се изпълнява и от професионални състави. 

Записът от концерта ще бъде излъчен по Радио Пловдив на 24 май от 10:00 часа.

Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

публикувано на 13.08.22 в 08:28

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18