Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" - Пловдив празнува

Мария Капон, Петър Гайдаров, Валери Кьорленски

Служител на МОН ли е Пейо Яворов или наднича от друга  социално значима структура  и с каква законодателна мантра ще опазим  националния дух  от язвите на дигиталното време? 

 В лабиринта на сбърканите представи, обрасли в лианите на  ценностна подмяна като екваториална гора, служителите на храма проклинат, любовта ни връхлита с високите скорости и звъна на парите, а поезията...........ех, каква ти поезия  за  обич и блянове - разровиш ли я ......... защо метафорите се превръщат в мачете за младостта, недочакала като 20-годишен призрачен сън появата  на нов  закон за образованието.  Синдром на отложения живот, ще кажат  психолозите и огледало на нашето ежедневно живеене в свят, от който могат да бъдат  генерирани  доста над 11 милиона варианти на слабоумие и абсурди. 

Току що отминалите матури  формулираха въпрос: Какво ли всъщност можем да искаме от невинната зрелостна младост – по презумпция - сянка на зрелостта на това общество, което живее несретно, опиянено от грижи и недумяващо още -  как така  всеки пети младеж от 18 до 24 години у нас нито работи,нито пък учи, че 5% от българите не са прочели нито една книга в живота си, а 27% от цялата клетка на нацията са категорични, че това не е никакъв пропуск и че четенето на книги не води до нищо добро и накрая, защо ли все още не са пристигнали пожарникарите да изпепелят до безпаметност  с 451 градуса по фаренхайт душевните трепети на поколения – изглеждащи като антикварен модел. В условия на безработица в изобилие – работната сила е дефицитна,  бедността е тотална,  банките обаче са пълни с пари, а в същото време  инициативи и иновации няма. Е тогава какъв  модел на живота би могъл да предложи за  разсъждение произволният казус генериран  за  зрелостника  при такива  условия?  Премиерът  намекна, че ако има иновативни хора..с идеи............................... Ех, иновативният човек - новата генерация  с добра адаптация в политическата ориентация, в адекватна с икономическите условия  корелация, с мястото, обстоятелствата, със  световните ценности, информация, аргументация, интерпретация, мотивация, са си просто жалка апликация  в хастара на подмяната и стрес тест за  умуващите над мащаба й.  За доброто й дървото, извън популизма, за загадъчните маршрути на скъпите болнични хапчета,  които ще си имат нещо като граждански номер за идентификация за назидание на живите субекти  свързани с тях, новите милионери, сред които един 29-годишен, хибридната война. Всуе ..........не всичко е геополитически предпоставено и богатството не се осъзнава само финансово. Богатството е във височината, която постигаме  в полет, е другото е само подмяна на смисъла, от която ни заболява глава.....

Надигаме се на палци  -  над всичко и всички, с талантливата младост на Пловдив, потенциала на хората и следите от хилядолетия. .

„На шестия ден”  слушаме  зрелостника с билет за Кембридж Петър Гайдаров, изпълнителния директор на фондация „Пловдив -2019” Валери Кьорленски и  политика Мария Капон, както и носителите на наградата „Пловдив” . Чуйте повече: 


Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20