Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Камджалов разговаря с пловдивчани в Стария град

| обновено на 28.05.15 в 11:24

Ден преди концерта си с пианиста Евгени Божанов  и оркестъра на Държавната опера - Пловдив, големият български диригент Йордан Камджалов ще се срещне пред Лапидариума в Стария град със студенти от АМТИИ, ученици от Математическата гимназия и Музикалното училище и всички, желаещи да присъстват пловдивчани. 

Как става първият българин, приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света – Берлинската? Как едва на 34-годишна възраст е покорил световните сцени? Как е избран за Генерален музикален директор в чужда държава? Как НАСА кръщава астероид на негово име? 

За търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията,  за близките му срещи и приятелствата със световните величия в класическата музика, за дълбоката му вяра в колосалния потенциал на човека.

И още за новия му концептуален проект "Музикална лаборатория за човека", за преклонението му пред силата на българския дух, намиращо изява в различни инициативи, за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията...

За всичко това ще разговаря с приятелите на музиката в Пловдив Йордан Камджалов - на 28 май,от 17 часа, пред Лапидариума в Стария град 

След това маестро Камджалов ще вземе участие в предаването на БНТ „Нощни птици”. Събитието е в рамките на Шестото издание на пролетния международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мирослав Арабаджиев открива изложба в галерията на ДПХ

Първата си самостоятелната изложба представя в Пловдив художникът Мирослав Арабаджиев . Откриването е на 21 септември, от 17 часа, в новата галерия на Дружеството на пловдивските художници, която се намира на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.  Изложбата ще продължи до 6 октомври 2024 г.  Сред 19-те картини са диптих "Дълбоко синьо" с..

публикувано на 20.09.24 в 14:49

Сигнал пее със симфоничен оркестър на Античния театър

Музикален концерт-спектакъл представя група Сигнал в Пловдив на Античния театър на 25 септември. За пръв път града под тепетата посреща рокаджиите заедно с над 40 музиканти. На сцената групата ще си партнира със симфоничен оркестър от Филхармония Враца.   Шоуто носи името „СИГНАЛ Symphonic“ и е първият такъв проект в историята на групата...

публикувано на 20.09.24 в 13:12

Емилия Каменова гостува в "Срещи" тази събота

Творци срещу творци или литературните войни в българския културен живот.  Веднага подсказвам - не сме уникални.  Слушайте разговора ни с Емилия Каменова, може и да ви е интересно. Започваме в събота след новините в 9 часа.

публикувано на 20.09.24 в 09:59

Съвременно изкуство дава вдъхновение за студентите

В Пловдив през август и септември се провежда Биенале на съвременното изкуство- Пловдив 2024, с куратор Мария Аргирова , организирано от фондация "Изкуство през вековете".  Освен изложбите, се проведе богата програма от съпътстващи събития. Участваха 80 автори от България и чужбина, с близо 150 творби. Творбите бяха разположени през..

публикувано на 20.09.24 в 09:54

"Портретът на Дориан Грей" на "Сцена на кръстопът"

„Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд е заглавието в афиша на предпоследния ден в  28-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът“.   Представя го Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Режисьор  е Веселка Кунчева, сценография и костюми – Мариета Голомехова, за които спектакълът е удостоен с Награда Аскеер 24. В Камерна зала..

публикувано на 20.09.24 в 08:18