Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите от Онкодиспансера искат нов конкурс за управител, заплашват с протести

| обновено на 01.06.15 в 15:50

Да бъде проведен нов конкурс за управител на КОЦ – Пловдив, с ясни правила и прозрачна процедура, настояват в декларация до Общинския съвет лекарите от лечебното заведение. 


Документът бе приет на общо  събрание от целия колектив на диспансера и ще бъде внесен в местния парламент преди сесията на 4 юни. За тогава е предвидено и протестно шествие. 

Днес те закичиха червени лентички на мантите си и обявиха готовност и за по-радикални мерки, ако не бъдат чути. Припомням, че вече трета седмица продължава символичният им протест, подкрепен и от пациенти. 

В двора на втора база, на фона патриотични песни и плакати с надписи „Опомнете се!”, „Достоен управител”, „Нов конкурс”, „Вальов идва, ние си отиваме”, хората с бели престилки изразиха своето недоволство от манипулираният според тях конкурс за управител на Онкоцентъра, на който се явиха шефът на ДКЦ „Пловдив” д-р Красимир Вальов и настоящият шеф д-р Калин Калинов.

Медиците декларираха  пълна си  подкрепа за сегашния управител д-р Калин Калинов, който бе класиран на второ място и изразиха силното си притеснение  от липсата на гласност за процедурата на избора на д-р Красимир Вельов и неясното бъдеще на здравното заведение. 

Те не съгласни с програмата на д-р Вальов, която включва сливане на онкоцентъра с друга болница. Лекарите продължават да настояват КОЦ-Пловдив да запази юридическата си самостоятелност и дейността си, така, както им обеща след срещата в Пловдив министър Москов. 

Лекарите смятат, че „обезглавяването” на болницата  и махането на д-р  Калинов е продължение на атаките за ликвидиране на Онкоцентъра. Затова те настояват,  при нова конкурсна процедура да участват медии, представители на диспансера и всички заинтересовани. 

От своя страна д-р Калинов призова за публичен дебат и обясни, че неговата програма, както и тази на опонента му са били от по 120 страници, а са били прочетени от комисията за 40 минути. По думите му не е важно, кой ще е управител, а е важно  да се запази направеното през годините за пациентите и да не се закрие лечебното заведение.

Част от лекарите заявиха, че ще напуснат, ако д-р Калинов бъде отстранен. Привлечен от управителя чак от Варна – д-р Иван Тонев е категоричен, че ще напусне не само диспансера, но и страната и ще търси реализация навън. Той е убеден, че ще го последват и други колеги.

В сряда екипът на лечебното заведение ще излезе пред Общинският съвет на  протестен митинг-шествие, а след това не е изключено да мине и към други протестни форми.

На 2 юни в Парламента  ще бъде внесена и подписката  срещу готвеното сливане, подкрепена  от 10 000 пациенти, лекари и служители на здравното заведение.


Снимка

Снимка


Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затруднява трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Катастрофа между 2 коли на пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, затруднява движението в района. Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре. Участъкът около мястото на сблъсъка на двете коли е отцепен, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че при..

обновено на 06.07.24 в 16:42

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54