Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" - със Сашо Секулов и Стоян Антонов

Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

По наклонената крива на седмицата - за деградацията, агресията и упадъка.

Мизерия срещу политическо охолство....реформи всякакви и избори 2 в 1...

Едва ли разумните хора биха отрекли, че ценностната ни система се разпада, а жалките останки от нея се маргинализират. На фона на процесите, които текат в държавата през последните малко повече от 20 години,  потресаващите случаи на агресия и насилие станаха ежедневие в нашето общество, а максимата „в джунглата оцелява и побеждава този, чийто зъби са най-остри” надделя над морала, етиката и човечността... 

Липсата на политика в тази насока в последните  години се отрази изключително върху духовността на населението на България, а съчетано с материалната нищета, видима за много голям процент от населението, т.н. малокултурие, задавано в голяма степен от публичните примери на политическия ни и бизнес елит, някак упорито и настойчиво се опитва да се наложи...

Процентът на слабите оценки на матурите за седми клас тази година е необичайно висок....а дали това е за някой изненада....Същевременно с това интелектът е налице, но въпросът как да оскубем плевелите около него виси вече десетилетия. Как да се напипа правилният пулс в кривото огледало на обществото ни, защото както и да се завъртят нещата, все опираме до липса на основни добродетели..

Огромната разлика и съпоставянето на мизерията срещу политическо охолство доби колосални размери, а поредният пример с конфликта в Гърмен се превърна в досадно повторение на банални истини за т.н. ромска интеграция и спазването на законите и постави отново и отново въпроса - кой абдикира от проблема и колко са заинтересовани политическите сили този модел да продължава?

Нещата са ясни. На сила никого не можеш да цивилизоваш и ограмотиш... Сега на дневен ред е въпросът кой ще предприеме мерки. Решението на проблема започва от прилагането на законите и задължителните промени, защото иначе работата изглежда една такава: ''реформирал се Илия, огледал се, пак в тия ''.

В обзора на „На шестия ден” в един откровен разговор размишляваме с преподавателя в катедра „Етнология” в ПУ ”Паисий Хилендарски” Стоян Антонов и писателя Александър Секулов.

Чуйте ги!
Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20